Hlavní obsah

Vláda na Ukrajině hlasování o nedůvěře ustála

– Kyjev

Vláda premiéra Arsenije Jaceňuka na Ukrajině v úterý ustála napjaté hlasování o nedůvěře. Parlament vyjádřil Jaceňukovu kabinetu „důtku”, ale nedůvěru nakonec nevyslovil. K demisi přitom premiéra vyzýval i prezident Petro Porošenko.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk

Článek

Parlament nejprve vyjádřil vládě nespokojenost, a to 247 hlasy. K následnému vyjádření nedůvěry pak stačilo o 21 hlasů méně, ale potřebné kvórum se nakonec nedostávalo. Nedůvěru Jaceňukově kabinetu vyslovilo jen 194 zákonodárců.

K demisi přitom pár hodin předtím vyzval Jaceňuka prezident Porošenko, jehož blok má v parlamentu nejvíce křesel. Podle něj vláda nepokračovala dostatečně rychle v reformách. Porošenko se zároveň vyslovil pro to, aby nová vláda vznikla na půdorysu dosavadní čtyřkoalice.

Foto: Eric Vidal, Reuters

Ukrajinský prezident Petro Porošenko

Prozápadní vládu vzešlou z voleb na podzim 2014 tvoří strany Solidarita (Blok Petra Porošenka), Jaceňukova Lidová fronta, Svépomoc a Otčina expremiérky Julie Tymošenkové.

Už před hlasováním parlamentu složil svoji funkci generální prokurátor Viktor Šokin, k jehož rezignaci také vyzýval Porošenko.

Související témata:

Foto: ČTK/AP

Ukrajinský prezident Petro Porošenko

Foto: Andrew Kravchenko/Pool , Reuters

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk

K obnovení vládní jednoty vyzýval nedávno Ukrajinu závislou na pomoci Mezinárodního měnového fondu americký viceprezident Joseph Biden. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám