Hlavní obsah

Bez dohody s Tureckem hrozí zavírání hranic, varuje český tajemník pro EU

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Velkým nebezpečím migrační krize je neorganizované uzavírání hranic jednotlivými členskými státy EU v případě, že nezeslábne příliv uprchlíků. Upozornil na to český tajemník pro EU Tomáš Prouza. Státy visegrádské skupiny podle něj považují za nejlepší způsob jak se vypořádat s migrační vlnou dohodu s Tureckem. Ta však v reálu nefunguje.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Státní tajemník pro EU Tomáš Prouza (uprostřed) na archivním snímku

Článek

"Všichni chceme, aby zafungovala dohoda EU s Tureckem. Ten proud uprchlíků jde dobře zastavit v Turecku, kdekoliv dále v Evropě už to bude mnohem složitější," řekl Prouza před začátkem mimořádného migračního summitu V4, Makedonie a Bulharska.

Turecko a EU uzavřely loni v listopadu dohodu, v níž se Ankara zavázala výrazně omezit počty lidí, kteří nelegálně připlouvají do Řecka přes Egejské moře. Výměnou Evropa slíbila tři miliardy eur, posun v přístupových jednáních a uvolnění vízového režimu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Dominový efekt

Podle Prouzy je pro Evropu nepříjemná jakákoliv jiná cesta než dohoda s Turky. "Pokud ten proud bude na jaře dál pokračovat a zesilovat, hrozí velké nebezpečí, že některá ze zemí se rozhodne hranice zavřít sama, ať už to bude Německo nebo Rakousko," uvedl.

Tento scénář podle Prouzy vyprovokuje dominový efekt a postupně uzavřou hranice i Slovinci, Chorvati nebo Makedonci. "Bude to neorganizované, bude to spousta zmatků a někde na cestě zůstanou zachyceny desítky tisíc lidí, kteří nebudou mít cestu tam ani zpátky, a to může samozřejmě vyvolávat velké nepokoje," odhadl tajemník.

Řešení problémů s migrací za pomoci Turků prosazuje zejména německá kancléřka Angela Merkelová. Minulý týden mluvila v Ankaře o plnění dohody s tureckým premiérem Ahmetem Davutogluem a prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem.

Nespokojenost s Tureckem

Někteří představitelé EU i členských zemí v poslední době Turecko kritizují za to, že od listopadu se mnoho nezměnilo a k řeckým břehům se stále dostávají i tisíce lidí denně. Podle informací ČTK panuje na půdě EU pocit, že Turkům bylo přislíbeno vše, o co si řekli, ale neplní nic z toho, co slíbili.

Variantou proto zůstává i případné uzavření severní hranice Řecka, které by v praxi znamenalo vyloučení Atén z Schengenského prostoru. Takové řešení by ale evropské státy musely prosadit přes výrazný odpor Německa. Debata o tom, zda přijde na řadu tento plán B, by se mohla otevřít v březnu, ve chvíli kdy se ukáže, zda příliv uprchlíků z Turecka slábne.

Reklama

Výběr článků

Načítám