Hlavní obsah

Írán se vrací ve velkém stylu. Rúhání v Evropě dojednává obchody za miliardy

– Řím, Paříž
Novinky, jem

Osmdesátimiliónový Írán se díky zrušení sankcí po dlouhých letech v bolestivé ekonomické izolaci vrací na globální trhy. A plánuje návrat ve velkém stylu. Íránský prezident Hasan Rúhání vyrazil na cestu do Evropy, během níž hodlá v Římě a Paříži podepsat kontrakty v hodnotě miliard dolarů. Kromě státníků by se měl setkat i s papežem Františkem.

Foto: Tony Gentile, Reuters

Íránský prezident Hasan Rúhání během setkání s italským prezidentem Sergiem Mattarellou.

Článek

Obchodní turné stodvacetičlenné delegace vrcholných politiků a zástupců íránského obchodu začalo v pondělí návštěvou Itálie, kde by měl Rúhání podepsat obchodní dohody v hodnotě 18 miliard dolarů, tedy téměř 450 miliard korun.

Další zastávkou íránské delegace bude Francie, kde se chystá podpis smluv s Airbusem, od něhož by blízkovýchodní země ráda nakoupila 114 strojů A-380 superjumbo. Teherán uvažuje také o koupi dopravních letadel od amerického výrobce Boeing.

Právě obměna stárnoucí letky íránských aerolinek, které od revoluce z roku 1979 nenakoupily jediné nové letadlo od západních výrobců, bude prvním pozitivem, které řadoví Íránci pocítí, odhaduje zpravodaj BBC James Reynolds.

Prezident pragmatik

Hasan Rúhání byl do prezidentského úřadu zvolen v roce 2013 a od té doby se snaží držet pragmatické politiky, která má jeho zemi vyvést z izolace. Svědčí o tom mimo jiné i to, že je po šestnácti letech prvním vrcholným představitelem Íránu, jenž do Evropy zavítal.

V Římě by se měl setkat s italským prezidentem Sergiem Mattarellou, premiérem Matteem Renzim a dokonce i s papežem Františkem.

„Jde o velmi důležitou návštěvu. Nastal čas obrátit list a otevřít dveře k nové spolupráci mezi našimi zeměmi,“ řekl agentuře Reuters nejmenovaný představitel z íránských vládních kruhů.

Íránu se ale neotevřely dveře jen v Evropě. Už v sobotu podepsal Teherán sedmnáct úmluv o různých oblastech spolupráce od energetiky až po dohodu o navýšení obchodu v hodnotě 600 miliard dolarů ročně s Čínou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám