Hlavní obsah

Ze zemí V4 se uprchlíků nejméně bojí Poláci, největší strach mají Češi

Ze zemí Visegrádské čtyřky (V4) jsou k migrantům nejvstřícnější Poláci. Většina polských obyvatel se ale domnívá, že přijímání uprchlíků jim může snížit životní úroveň. Vyplývá to z průzkumu polského institutu CBOS.

Foto: Michaela Rehle, Reuters

Uprchlíci v Maďarsku

Článek

Průzkum byl proveden v návaznosti na ankety ve všech zemích V4, kterou kromě Polska tvoří Česká republika, Slovensko a Maďarsko. A právě Češi vycházejí jako ti, kteří mají z migrantů největší strach.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Obavy, že imigranti by pro Polsko mohli znamenat pokles životní úrovně, má 57 procent obyvatel. Čtyřicet devět procent jich očekává, že kvůli žadatelům o azyl vzroste kriminalita.

Proti tomu v Česku má podle dříve zveřejněného průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) podobné obavy 84 a 78 procent lidí, Slováci a Maďaři jsou v obou otázkách mírně nad 70 procenty.

Strach z nemocí a kulturního vlivu

Negativní kulturní vlivy přisuzuje imigrantům 44 procent Poláků (73 procent Čechů, 68 procent Slováků, 65 procent Maďarů), o dvě procenta více obyvatel Polska se pak domnívá, že mohou do jejich země přinést nebezpečné nemoci (84 procent Čechů, 83 procent Slováků a 70 procent Maďarů).

Pouze v otázce důvěry ve vlastní vládu a její schopnost zvládat migrační krizi jsou místo Čechů nejkritičtější Maďaři. Zatímco v Polsku ztratila vláda nad migrací kontrolu podle 51 procent lidí, na Slovensku si totéž myslí 40 procent obyvatel, v Česku 63 procent a v Maďarsku 72 procent.

Průzkum CBOS se konal na konci října, tedy ještě před listopadovými teroristickými útoky v Paříži, upozorňuje agentura PAP. Právě pařížské útoky v mnoha zemích Evropy změnily pohled na příliv běženců z blízkovýchodních zemí.

Anketa

Máte z uprchlíků strach?
Ano
86,1 %
Ne
13,9 %
Celkem hlasovalo 6112 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám