Hlavní obsah

Putin prorokem. Kreml rozdal činitelům prezidentovy jasnozřivé citáty

Moskva

Osobitý dárek pod novoroční jolku nadělil asi tisícovce ruských politiků a vysokých úředníků Kreml. Kniha Slova, která mění svět obsahuje soubor citátů prezidenta Vladimira Putina. Publikaci už dostalo osobně asi pět desítek činitelů, kteří se minulý týden účastnili porady v Kremlu, již vedl zástupce šéfa Putinovy kanceláře Vjačeslav Volodin.

Foto: Alexei Druzhinin/Sputnik/Kremlin, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

„Řekl, že knihu by měl mít každý politik na stole,“ sdělil agentuře RBK jeden z nich.

V kremelském odboru vnitřní politiky, který Volodin vede, agentuře potvrdili, že kniha byla rozeslána asi na tisíc adres. Dostali ji někteří poslanci, gubernátoři a další regionální činitelé.

Asi 400 stran textu obsahuje 19 chronologicky řazených Putinových vystoupení a článků z let 2003–15. Každý uvádí krátký komentář autorů publikace, klíčové citáty jsou vyznačeny tučně.

„Začali jsme si všímat toho, že vše, co Putin říká, se v určité míře splní. V knize jsme prostudovali jeho slova a potvrdili tak tuto myšlenku. Putinova slova můžeme nazvat prorockými,“ píše v předmluvě Anton Volodin, jeden z autorů. Politici podle něj knihu potřebují, aby pochopili, „co chce prezident a kam směřuje stát“.

Vydalo ji mládežnické hnutí Seť, které pravidelně dostává miliónové prezidentské granty. Tisícovku výtisků prý Kremlu věnovalo zdarma. Autoři očekávají, že o knihu bude velký zájem, chtějí ji proto koncem ledna dodat na pulty obchodů. Stát bude kolem 800 rublů (asi 280 Kč).

Kalendář jde na dračku

Celý rok se svým oblíbeným prezidentem si mohou Putinovi fanoušci dopřát i prostřednictvím kalendáře. Jmenuje se Celý rok s prezidentem Ruska.

Každý měsíc provází fotografie zachycující hlavu státu v některé z mnoha rolí, od zapalování svíček v kostele, přes zvedání činek v posilovně, v námořnické uniformě. Samozřejmě nechybí ani po pás vysvlečený Putin při chytání ryb. Inspirativní citáty sahají od opěvování duchovna (pravoslavní Rusové slaví Vánoce v lednu), přes opěvování krás ruské přírody a ruských žen (v březnu muži v Rusku slaví Mezinárodní den žen) a síly ruské armády až po projevy vřelých citů k zvířatům a příští novoroční projev.

Související témata

Foto: Michael Klimentyev/RIA Novosti/Kremlin, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Foto: STRINGER, Reuters

Průvod demonstrantů v moskvě

Kalendář vyšel nákladem 200 000 kusů, a tak se nemusí na každého dostat.

Reklama

Související články

Putinova utajovaná dcera pohádkově zbohatla

Mladší dcera ruského prezidenta Vladimira Putina žije pod jménem Katěrina Tichonovová a s pomocí nejbližších spojenců šéfa Kremlu pohádkově zbohatla. Po...

Výběr článků

Načítám