Hlavní obsah

EU otevřela další kapitolu v přístupových rozhovorech s Tureckem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Evropská unie otevřela v pondělí další kapitolu přístupových rozhovorů s Tureckem. Krok, který se očekával, na tiskové konferenci oznámil ministr zahraničí Lucemburska Jean Asselborn. Kapitola se týká hospodářské a měnové politiky. Otevřena byla po dvou letech, kdy rozhovory o přistoupení Turecka do EU zcela zamrzly.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Turecký vicepremiér Mehmet Simsek, ministr pro evropské otázky Volkan Bozkir a ministr zahraničí Mevlut Cavusoglu (zleva doprava) v Bruselu

Článek

„Neotevřeli jsme jen novou kapitolu, ale novou fázi přístupového procesu,” zdůraznil na tiskové konferenci v Bruselu turecký ministr pro evropské otázky Volkan Bozkir. Podtrhl, že jeho země má zájem stát se plnoprávným členem unie.

Otevření nové kapitoly s cílem sedmnáct je podle něj prvním konkrétním důkazem nové energie ve vztazích mezi Ankarou a osmadvacítkou.

Přístupové rozhovory vedou EU a Turecko od roku 2005, část kapitol je ale zmrazena. V pondělí se otevřela teprve patnáctá z 35. Brusel zemi tvrdě kritizuje v oblastech, jako jsou lidská práva, svoboda slova či nezávislost soudnictví.

V létě ale Brusel svůj tvrdý postoj zmírnil, když s Ankarou dojednával pomoc při řešení uprchlické krize. Výměnou za pomoc Turecka, které mělo omezit proud uprchlíků utíkajících do Řecka, mu EU slíbila nejen pomoc ve výši tří miliard eur, ale také odblokování přístupových rozhovorů. [celá zpráva]

Jejich obnovení Ankara avizovala na podzim. [celá zpráva]

Ani poté ale Evropská komise neustala s kritikou Turecka, které nepokročilo v reformách a stále neodstranilo nedostatky v oblastech práva, soudnictví či v otázkách svobody slova a shromažďování. Eurokomisař pro rozšíření Johannes Hahn zmínil i zastrašování  médií a změny v zákonech, které umožňují blokovat obsah na internetu. [celá zpráva]

Ani obnovení přístupových rozhovorů negarantuje vstup Turecka, výhrady k němu má zejména Kypr.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám