Hlavní obsah

Britové budou bombardovat Islámský stát v Sýrii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Velká Británie se připojí ke spojencům podnikajícím nálety proti radikálům z Islámského státu v Sýrii. Intervenci po mnohahodinové a bouřlivé debatě ve středu schválil britský parlament poměrem hlasů 397:223.

Foto: Reuters

Britský bojový letoun Tornado nad Irákem

Článek

Premiér David Cameron nasazení královského letectva v Sýrii prosadil až napodruhé. Tentokrát uspěl i proto, že šéf opozičních labouristů Jeremy Corbyn nechal poslance své strany hlasovat podle vlastního uvážení, a ne jednotně.

Cameron před hlasováním poslance tento týden už podruhé vyzval k podpoře spojenců a k rázné akci v srdci džihádistů. Ty označil za středověké nestvůry, které znásilňují a vraždí a plánují zabíjet a radikalizovat další také na britské půdě. Vzdušné údery jsou podle Camerona základem pro porážku Islámského státu. Samy o sobě vítězství nepřinesou, ale hnutí ochromí a připraví půdu pro další kroky.

Proti intervenci se postavil Corbyn a vyjmenoval řadu důvodů: „Ať už je to chybějící strategie, která by dostála svému jménu, scházející důvěryhodné pozemní síly v Sýrii, chybějící diplomatický plán na urovnání v Sýrii, nebo opomenutí důsledků v podobě teroristických hrozeb, uprchlické krize nebo civilních obětí“.

Corbyna také podpořil jeho předchůdce v čele labouristů Ed Miliband, který veřejně ohlásil, že bude hlasovat proti Cameronově návrhu.

Za premiéra Camerona se naopak postavili tři bývalí labourističtí ministři - někdejší ministr vnitra Alan Johnson, exministryně zahraničí Margaret Beckettová a bývalá ministryně práce Yvette Cooperová.

Britové už od loňska podnikají nálety na pozice Islámského státu v Iráku.

Nálety v Sýrii by mohly přijít v příštích hodinách.

V Sýrii už útočili

Britští piloti ovšem už opakovaně v Sýrii útočili. Letos v červenci vláda přiznala, že se trojice Britů účastnila náletů, ovšem v rámci akcí spojeneckých sil. V srpnu pak britské královské letectvo podniklo v Sýrii nálet, jehož oběťmi se stali radikální islámští bojovníci, kteří byli britskými občany.

Související téma

Foto: Reuters

Bojovníci Islámského státu

Jednalo se o vůbec první potvrzený smrtící nálet Britů v Sýrii a také o bezprecedentní útok na britského občana v zahraničí v novodobých dějinách.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám