Hlavní obsah

Afghánci vyhoštění z Evropy doma nezůstávají. Čím dál častěji to zkoušejí znovu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel/Kábul

Osmadvacetiletý Hamíd Rustámí pocházející ze západoafghánské provincie Vardak byl loni vyhoštěn z Dánska po několika letech, kdy se pokoušel usadit v Evropě. Bez práce a odříznutý od své rodiny nyní tráví čas v chladném Kábulu. Přemýšlí, jak se vrátit zpátky, napsala agentura Reuters.

Foto: Stoyan Nenov, Reuters

Většina z těch, kdo nepochodí, to zkusí znovu.

Článek

"Pokud seženu dost peněz, zkusím to znovu," říká Rustámí o cestě do Evropy. "Tady lze jen těžko přežít. Situace v Kábulu je špatná. Není tu bezpečno ani se tu nedá sehnat práce. Když člověk vyjde z domu, neví, co se mu může stát," vysvětluje.

Rustámího dilema poukazuje na fakt, že samotné vyhošťování migrační krizi v Evropě nevyřeší.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Stoyan Nenov, Reuters

Migranti na takzvané balkánské cestě. Když to nevyjde, zkusí to znovu a jinudy.

Přijedou znovu, nehledě na zájmy politiků

"Pravdou je, že většina Afghánců, kteří jsou donuceni k návratu, se pokusí odcestovat do Evropy znovu, nehledě na záměry evropských politiků," říká Ceri Oeppenová z britské Sussexské univerzity, která se zabývá problematikou afghánských uprchlíků.

Přesné statistiky týkající se Afghánců, kteří přišli do Evropy, je těžké dohledat. Od začátku tohoto roku ale téměř 150 tisíc Afghánců dorazilo do Řecka, které je obvyklým vstupním bodem pro běžence mířící do Evropy.

Letos už 40 tisíc lidí

Po Syřanech tak Afghánci představují mezi uprchlíky druhou nejpočetnější národnost, uvádí Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR).

Navzdory pomoci ve výši několika miliard dolarů, která byla Afghánistánu za posledních 14 let poskytnuta, požádalo za první pololetí letošního roku v Evropské unii o azyl asi 40 tisíc Afghánců.

O odchodu z Afghánistánu neuvažují pouze ti nejbohatší obyvatelé a potom ti, co jsou zcela bez prostředků.
Specialistka na migraci Liza Schusterová

"O odchodu z Afghánistánu neuvažují pouze ti nejbohatší obyvatelé a potom ti, co jsou zcela bez prostředků," prohlašuje specialistka na migraci na londýnské Městské univerzitě Liza Schusterová, která uplynulé tři roky strávila na stáži na kábulské univerzitě. "K cestě do Evropy je částečně vedou nerealistické představy o životě na evropském kontinentu, ale do velké míry je k odchodu ženou složité životní podmínky v Afghánistánu," dodává.

Afghánistán jednoduše není připraven

Afghánský ministr zahraničí Salahuddín Rabbání a ministr pro uprchlíky Saíd Husajn Balchi se v listopadu sešli s velvyslanci EU s prosbou o velkorysý postoj k žadatelům o azyl vzhledem k nestabilní bezpečnostní situaci v Afghánistánu a blížící se zimě.

Za touto žádostí je tvrdá realita, uvedl Abdul Ghafúr, bývalý běženec, který v afghánské metropoli Kábulu provozuje informační službu pro Afghánce, kteří uvažují o odchodu ze země, a pro navrátilce, kteří se snaží zvyknout si znovu na život ve vlasti.

"Afghánistán jednoduše není připraven přijmout všechny navrátilce zpátky. Nejde jen o základní bezpečnostní opatření, ale také o práci a vyhlídky do budoucna," říká Ghafúr.

Reklama

Související články

Slovensko podalo žalobu kvůli kvótám

Slovenská vláda ve středu ráno podala žalobu proti kvótám na přerozdělování migrantů. Bratislava avizovala, že k tomuto kroku přistoupí hned po zářijovém...

V Calais opět zasahovali proti migrantům

V přístavu Calais na severozápadě Francie se v noci na středu opět střetli policisté s migranty, kteří se pokoušejí dostat do Británie. Policisté nasadili...

Výběr článků

Načítám