Hlavní obsah

Do Řecka letos dorazilo přes půl miliónu migrantů

Ženeva
Aktualizováno

Více než půl miliónu migrantů dorazilo letos do Řecka. Uvedla to v úterý mluvčí Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHRC) Melissa Flemingová. Dodala, že jen v pondělí to bylo přes 8000 uprchlíků.

Foto: Yannis Behrakis, Reuters

Afghánský migrant vyskakuje z gumového člunu na pobřeží Lesbu.

Článek

„Dosáhli jsme dalšího dramatického milníku. Když připlulo včera 8000 lidí, je celkový počet 502 000. Samozřejmě že jsme věděli, že to nastane,“ řekl Flemingová a dodala, že 27 500 uprchlíků a migrantů zůstává v tranzitních centrech na řeckých ostrovech u pobřeží Turecka.

Migranti z Řecka pokračují dále do Evropy, většinou míří do Švédska a Německa.

Jejich cesta je komplikovaná, protože Maďarsko uzavřelo své hranice se Srbskem a Chorvatskem. V pondělí přišlo do Maďarska jen 22 uprchlíků. V pátek jich přitom bylo ještě 6353, v sobotu 870 a v neděli 41 běženců.

Foto: Yannis Behrakis, Reuters

Afghánské žene pomáhají příbuzní vstoupit na pobřeží Lesbu

Uprchlíci proto volí cestu přes Slovinsko, které stanovilo denní limit přijímaných uprchlíků na 2500, mnozí zůstávají uvězněni na hranicích.[celá zpráva]

Slovinsko v úterý varovalo, že zvažuje povolání armády na hranice a čeká pomoc od EU. [celá zpráva]

Chorvatsko nevyloučilo, že pokud Slovinsko a Rakousko sníží počet přijímaných migrantů, na hranici se Srbskem postaví bariéru po vzoru Maďarska. Uvedlo to úterní vydání deníku Jutarnji List s odvoláním se na vládní zdroje.

List tvrdí, že bariéra může být postavena během dvou týdnů. „Pokud Chorvatsko uzavře hranice se Srbskem, migranti mohou směřovat do Evropy přes Rumunsko a Maďarsko,“ napsal deník.

Slovenští policisté odjeli na maďarsko-srbskou hranici

Slovensko v úterý vyslalo 50 policistů do Maďarska střežit hranice. „Policisté nebudou působit na maďarsko-chorvatské hranici, protože Chorvatsko je členem Evropské unie, ale není členskou zemí Schengenu. Celá tato iniciativa bude proto orientována na maďarsko-srbskou hranici,“ uvedl slovenský premiér Robert Fico.

„Maďarská strana garantuje našim policistům ubytování, stravu, pohonné látky a drobné opravy. Vše ostatní si chlapci vezou s sebou,“ dodal.

Foto: MTI

Maďarský ministr vnitra Sándor Pintér vítá slovenské policisty.

Foto: MTI

Maďarští a slovenští policisté budou mít společné hlídky.

Předseda slovenské vlády a ministr vnitra Robert Kaliňák za dva týdny pojedou za slovenskými policisty do Maďarska. „Zajímá nás to. Pokud nezastavíme tok nelegálních migrantů přes schengenské hranice, Evropa nezvládne krizi spojenou s obrovským počtem migrantů,“ dodal Fico.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám