Hlavní obsah

Nápor uprchlíků Slovinsko nezvládá, napětí na Balkáně roste

Záhřeb/Lublaň/Budapešť
Aktualizováno

Neutuchající proud uprchlíků přicházející přes Balkán do západní Evropy přispívá k nárůstu napětí mezi balkánskými zeměmi, uvádí BBC. Momentálně se vyhrotily vztahy mezi malým Slovinskem a Chorvatskem.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Uprchlíci se snaží dostat do Rakouska přes SlovinskoVideo: Reuters

 
Článek

Záhřeb požádal Slovinsko, aby přijímalo denně 5000 migrantů putujících na sever, ale Slovinsko uvedlo, že zvládne jen polovinu. Poté, co do Slovinska v sobotu přišlo 3000 uprchlíků, zavedla Lublaň v neděli přísnější omezení, která náměstek slovinského ministra vnitra Boštjan Šefic zdůvodnil tím, že Rakousko přijímá denně jen 1500 běženců.

Slovinsko podle Šefice „nemůže přijmout neomezené počty migrantů”, jestliže ví, „že nemohou pokračovat v cestě“.

„Kdybychom přijali 5000 uprchlíků denně, tak by to znamenalo, že jich ve Slovinsku bude za deset dní 35 000. To by bylo nepřijatelné,“ řekl ministr.

Migranti v pasti 

Na hranicích uvízlo i dalších 1800 migrantů, které v pondělí ráno přivezl vlak. Chorvatská policie migranty nechala vystoupit, slovinská policie jim ale brání v hromadném vstupu. Pouští jen malé skupiny žen a dětí. Těch bylo podle slovinské policie registrováno 150. Migranti se ale nemohou vrátit ani do Chorvatska, v tom jim brání chorvatská policie, uvedla ČTK.

Foto: Petr David Josek, ČTK/AP

Slovinští policisté usměrňují migranty po příjezdu z Chorvatska

Foto: Darko Bandic, ČTK/AP

Migranti za plotem na chorvatsko-slovinských hranicích

Migranti se nyní rozhodli pro delší a pomalejší trasu přes Slovinsko, protože Maďarsko dokončilo plot na hranicích s Chorvatskem a otevřené jsou jen hraniční přechody. Už dříve Maďarsko postavilo plot na hranicích se Srbskem.

Foto: David Ryneš, Novinky

Podle mluvčího maďarské vlády Zoltána Kovácse splnila bariéra účel a v průběhu neděle maďarské úřady nezaznamenaly na hranicích s Chorvatskem ani jediného migranta. Ještě v pátek překročilo maďarsko-chorvatské hranice 6353 běženců. Maďarská televize M1 uvedla, že přes Makedonii vyrazilo dalších 10 tisíc migrantů směrem do Srbska a dál do západní Evropy.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Posádka jachty zachránila u řeckého ostrova Kastellorizo 11 topících se migrantůVideo: Reuters

Dochází místo v chorvatských táborech

Vysoký chorvatský představitel v souvislosti s posledními událostmi varoval, že v chorvatských uprchlických táborech dojdou během pár dnů místa. V tranzitním táboře Opatovac na východě země u hranic se Srbskem strávilo noc 5000 migrantů. Další stovky jich od nedělního rána čekaly na srbské straně hranici v padesáti autobusech.

Situace uprchlíků komplikují déšť a klesající teploty související s blížící se zimou. „Čekáme čtyři hodiny na autobus. Počasí je velmi chladné, i když na sobě máme hodně svršků. Dětem je taky zima. Není jídlo,“ řekl BBC na srbsko-chorvatské hranici Afghánec Muhammad Samim.

V Srbsku je v současné době více než 10 000 migrantů, uvedl v pondělí Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR). „Máme nedostatek jídla, přikrývek, všeho,” řekla mluvčí organizace Melita Šunjićová a apelovala, aby se migrantům nebránilo v průchodu: „Je to jako obrovská řeka lidí, jestliže ji někde zastavíte, jinde dojde k záplavám. Právě to se nyní děje.”

Do Srbska přitom dorazí v příštích dnech další stovky až tisíce migrantů. Sousední Makedonie zaznamenala o víkendu opět obrovský nápor běženců. Od sobotního večera do nedělního večera tam přišlo 10 000 uprchlíků.

Reklama

Výběr článků

Načítám