Hlavní obsah

Bariéra na maďarsko-chorvatské hranici je téměř hotová, obrněné vozy parkují ve škole

Právo, Ivan Vilček, (Beremend)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bariéra na maďarsko-chorvatské hranici je téměř dokončena a Chorvatsko se připravuje na možnost uzavření hranice s Maďarskem. „Doufám, že migranti budou potom dál pokračovat přes Slovinsko a u nás na hranicích nevznikne žádná zátka, kde by se začali hromadit,“ neskrývá obavy Milan z chorvatské obce Baranjsko Petrovo Selo.

Bariéra na maďarsko-chorvatské hranici je téměř hotovaVideo: Ivan Vilček, Právo

 
Článek

Ze svého domu vidí bariéru ze žiletkového drátu i tři metry vysoký drátěný zátaras, který postavili vojáci na maďarské straně. „Šlo jim to hodně rychle. Ten pohled mě však netěší, domníval jsem se, že Evropa se už plotů navždy zbavila,“ kroutí hlavou Milan.

Foto: MTI

Migranti na hraničním přechodu Beremend

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Bariéra má zabránit přechodu migrantů přes chorvatsko-maďarské hranice, stejně jak to od poloviny září funguje na maďarsko-srbské hranici.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Maďarský voják u hraničního přechodu Beremend

Přechod migrantů přes chorvatské území zatím probíhá rychle a organizovaně. Od hranic se Srbskem je převážejí autobusy a vlaky k hranicím Maďarska. Běženci jsou následně vlaky přes celé Maďarsko převáženi k hranicím Rakouska.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Maďarský voják a policista u mobilního zátarasu na hraničním přechodu

„V obci zatím pohyb migrantů neregistrujeme. Občas tudy projede několik autobusů plných běženců. Pohybuje se zde víc vojáků a policistů, ale jinak je klid,“ říká starosta obce Bermend Ferenc Theisz.

Foto: MTI

Kontrola zavazadel migrantů na hraničním přechodu Beremend

Pancéřové vozy parkují u školy

Žáci místní základní školy právě procházejí pod dohledem učitelek do vedlejší budovy na oběd. Především kluci si se zájmem prohlížejí tři obrněné vozy humvee, které jsou odstaveny v areálu školy.

Foto: Ivan Vilček, Právo

U maďarsko-chorvatské hranice jsou připraveny obrněné vozy humvee.

„Jsou zde dočasně. Potřebovali nějaký ohrazený prostor a areál školy byl k tomuto účelu ideální. Vojáci přespávají v tělocvičně naší školy, hotel byl údajně moc drahý,“ dodává omluvně starosta, kterému je jasné, že pohled na vojenskou techniku zaparkovanou přímo u školy nepůsobí právě mírumilovně.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Bariéra u hraničního přechodu Beremend

Problémy řešil jediný zmrzlinář v obci. „Dojížděl k nám denně z chorvatské strany, ale dnes je hranice otevřena a zítra může být zavřena. V tak nejisté situaci raději zavřel krám a předčasně ukončil sezónu,“ líčí starosta obce Beremend.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám