Hlavní obsah

Maďaři finišují s výstavbou bariéry na hranici s Chorvatskem

– Budapešť
Právo, Ivan Vilček

Maďarsko rychle postupuje ve výstavbě bariéry na hranici s Chorvatskem. V župě Baranya bude ukončena výstavba bariéry na hranici s Chorvatskem do dvou až tří dnů. V župě Somogy potřebují vojáci k dokončení výstavby pár dnů navíc.

Foto: MTI

Na nádraží v obci Gyékényes je připraven vagón s žiletkovým drátem.

Článek

„V místech, kde společnou hranici tvoří řeky Dráva a Mura, se zátaras zatím budovat nebude,“ uvedl server nol.hu.

Maďarsko-chorvatské hranice měří 355 kilometrů a tři čtvrtě této délky tvoří zmíněné řeky. V župě Baranya dosahuje délka hranice 41 kilometrů a bariéra bude co nevidět dokončena. V župě Somogy práce rovněž finišují, ale tady je potřeba k dokončení asi sedm až deset dnů práce.

Foto: MTI

Registrační středisko na maďarsko-chorvatské hranici

Maďarský parlament v úterý novelizoval zákony, které právně umožní uzavřít hranice s Chorvatskem podobně, jako se to stalo 15. září na hranicích se Srbskem. Jakmile novelizace vstoupí v platnost, nelegální přechod hranice nebo poškození bariéry se stane trestným činem. [celá zpráva]

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Výstavba plotu na maďarskochorvatských hranicíchVideo: Reuters

Dodávky váznou

Server origo.hu upozornil, že s dodávkou drátu k výstavbě bariéry na hranicích může nastat problém. Německá firma Mutanox na protest proti politice Maďarska vůči migrantům nechce do země dodávat žiletkový drát, který by mohl být použit k výstavbě zátarasu. Firma údajně odmítla maďarskou objednávku ve výši půl miliónu eur.

Foto: MTI

Maďaři už použili žiletkový drát k uzavření hranice se Srbskem.

Foto: MTI

Bariéra na maďarsko-chorvatské hranici zatím není dokončena.

Žiletkový drát se stal jakýmsi symbolem budování zátarasu na maďarsko-srbské a maďarsko-chorvatské hranici. Maďarsko objednalo od zmíněné firmy několik tisíc balení žiletkového drátu. Majitel firmy Talat Deger pro server The Huffington Post Germany řekl, že maďarský premiér Viktor Orbán zneužívá žiletkový drát, který je mnohem nebezpečnější než obyčejný ostnatý drát. Žiletkový drát může podle majitele firmy způsobit i smrtelná zranění. Deger zdůraznil, že tento drát byl vyvinut proti zlodějům, a ne k zastavení lidí, kteří utíkají, protože se bojí o vlastní život.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám