Hlavní obsah

Nepochopili jsme solidaritu, jsme světu pro smích, kritizuje Kiska Ficovu vládu

– Bratislava
Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Slovensko v otázce zavedení povinných kvót na přerozdělování uprchlíků prohrálo, protože nepochopilo solidaritu mezi členskými zeměmi Evropské unie. Ve středu to uvedl slovenský prezident Andrej Kiska ve svém projevu před poslanci slovenského parlamentu.

Foto: Petr Horník, Právo

Slovenský prezident Andrej Kiska

Článek

Kiska kritizoval vládu premiéra Roberta Fica (Směr-sociální demokracie) za její přístup k řešení migrační krize.

„Přijetí několika set nebo i tisíce lidí utíkajících před válkou a násilím by bylo v silách Slovenska,“ uvedl prezident. „Slovensko nenabídlo dostatečnou dobrovolnou pomoc k řešení přílivu uprchlíků. Ztratili jsme sympatie ve většině Evropy. Slovensko se stalo objektem narážek a zesměšňování evropských a světových medií. Jako by se ze slovenské pozice vytratil člověk,“ řekl Kiska.

„Zvláště v politické debatě zazníval až příliš silně právě takový tón, který strach ze všech migrantů povzbuzoval. Od bezprostřední bezpečnostní hrozby, kterou by prý představovalo několik stovek nebo tisíc lidí prchajících před válkou, až po necitlivost a podsouvání názoru, jako by téměř všichni migranti byli ekonomičtí spekulanti a do Evropy přicházeli jen kvůli pohodlnějšímu životu," dodal Kiska.

Slovensko společně s Českou republikou, Maďarskem a Rumunskem odmítlo přerozdělování běženců na základě povinných kvót. Bratislava chce kvůli kvótám podat žalobu u Evropského soudu v Lucemburku. „Povinné kvóty jsou podle nás technicky nerealizovatelné. Je to čistý politický symbol,“ prohlásil Fico.

Předseda slovenské vlády si Kiskův projev v parlamentu nevyslechl, protože právě letěl na návštěvu Kuby.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám