Hlavní obsah

U Švédska našli potopenou miniponorku, na trupu měla nápisy azbukou

– Stockholm • Aktualizováno

Hledači vraků našli u švédských břehů na mořském dně uvízlou malou cizí ponorku. Na trupu má nápisy azbukou, což naznačuje, že jde o ruské plavidlo, domnívá se soukromý pátrací Ocean X Team. Posádka se pravděpodobně nedokázala zachránit.

Foto: Balazs Koranyi, Reuters

Kanadská loď a ponorka při cvičení Dynamic Mongoose u pobřeží Norska, které bylo reakcí NATO a Švédska na rostoucí ruské aktivity.

Článek

Zhruba 20 metrů dlouhá ponorka nevykazuje žádné vnější škody. Všechny otvory jsou uzavřeny. „Proto se obáváme, že se posádka nedokázala zachránit, když šlo plavidlo ke dnu,“ řekl potápěč Stefan Hogeborn.

Švédská armáda po analýze filmového materiálu pořízeného potápěči potvrdila, že jde o zahraniční ponorku, informoval deník Expressen.

Plavidlo bylo ve švédských vodách objeveno devět měsíců po zpozorování cizí ponorky nedaleko Stockholmu. Hon na ni tehdy nevedl k úspěchu, ale od počátku existovalo podezření, že jde o ruský stroj. Není však jasné, zda vrak patří podezřelému stroji, který se Švédové snažili dostihnout. [celá zpráva]

Švédům se plavidlo dostihnout nepodařilo. [celá zpráva]

Zveřejnili však důkaz o jeho přítomnosti [celá zpráva]

Státy na severu Evropy v minulých měsících opakovaně hlásily incidenty s ruskou armádou včetně údajných narušení vzdušného prostoru a výsostných vod. Podezření na pohyb ponorky u svých břehů měli letos také Finové. [celá zpráva]

Ponorka může být z první světové války 

„Nedá se říci, zda jde o ponorku z nedávné doby a jak dlouho spočívá na mořském dně, ale písmo cyrilice na trupu naznačuje, že je ruská,“ uvedl Ocean X Team.

Hledači vraků podle ruských expertů zřejmě našli ponorku Som, která ztroskotala před sto lety. Přinejmenším rozměry by zhruba odpovídaly: délka ponorky Som činila 19,3 metru a šířka 3,6 metru. Postavena byla v USA v roce 1901 pod názvem Fulton, o tři roky později byla přepravena do Ruska.

Zpočátku sloužila ve Vladivostoku, pak v Černém moři a nakonec na Baltu. Během hlídkování u švédských břehů se 10. května 1916 srazila s parníkem. Spolu s ní šla ke dnu i celá posádka, 18 námořníků. Pro tuto verzi hovoří, že v nápisu v azbuce byl na konci slova použit takzvaný tvrdý znak. To by odpovídalo pravopisu v carském Rusku, které existovalo do roku 1917.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám