Hlavní obsah

Švédsko hledá neznámé plavidlo, u Stockholmu uzavřelo vody i vzdušný prostor

– Stockholm

Švédské námořnictvo dál pátrá v Baltském moři po podezřelém plavidle ve svých vodách. Může to být ruská ponorka, která má možná jen potíže. To ale Moskva popírá. Úřady v pondělí vyzvaly, aby oblast jižně od hlavního města Stockholmu opustily všechny civilní lodě.

Foto: ČTK/AP

Švédská korveta HMS Stockholm na hlídce v Baltském moři

Článek

Švédové v posledních dnech zaznamenali třikrát výskyt neznámého plavidla ve svých vodách. Množství lodí a helikoptér po něm pátrá už čtyři dny. Stockholm hovoří o cizí výzvědné akci. Pochybuje totiž, že by sem nějaké plavidlo zabloudilo náhodou, protože navigovat mezi ostrovy v oblasti je náročné. [celá zpráva]

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

V pondělí vydaly úřady výzvu civilním plavidlům, aby opustila vody nedaleko Stockholmu. Nejmenovaný představitel také stanici BBC řekl, že byl uzavřen vzdušný prostor v okolí.

Uvedl také, že někdo chtěl vyzkoušet bdělost Švédska. „Vždycky je cílem otestovat si reakci Švédska a zjistit, jestli bdíme, odhalíme je a lokalizujeme,“ uvedl zdroj. Dodal, že akce má podobný průběh jako dřívější incidenty. Mohl narážet na případy sovětských ponorek ve švédských vodách v 80. letech. Rusko má v Kaliningradu několik ponorek.

Jedny z místních novin uvedly, že Švédové tentokrát zachytili nouzový signál v ruštině. Oficiálně to nikdo nepotvrdil.

Rusové ukazují na Nizozemce

Ruské ministerstvo zahraničí však popřelo, že by se nějaká jeho loď nacházela v „nezvyklé situaci“, a uvedlo, že příčinou rozruchu mohla být nizozemská ponorka. Podle mluvčí nizozemského ministerstva obrany to ale „rozhodně nizozemská ponorka nebyla“.

Pátrání v širší oblasti pokračuje dnem i nocí, uvedl server The Local.

V oblasti Baltského moře v uplynulých měsících narostlo napětí v souvislosti s válkou na východní Ukrajině. Švédský list Expressen v září informoval o narušení švédského vzdušného prostoru dvěma ruskými bombardéry Su-24.

Reklama

Výběr článků

Načítám