Hlavní obsah

Pro Islámský stát verbuje Srby profesor šaríi řečený Šajch

Právo, brw

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nové bojovníky pro radikální hnutí Islámský stát (IS) verbuje v Srbsku Idris Bilibani, profesor islámského práva šaría. Zkušený matador „náborářských akcí“, známý pod přezdívkou Šajch, si za své působiště vybral modlitebnu v jihosrbském městě Novi Pazar.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Srbská tajná služba má podle deníku Blic o Bilibaniho působení v centru historické muslimské oblasti Sandžak dost informací. „Ví se, že v Novém Pazaru spolu s místním radikálem Denisem Hadžičem vyzývali ke svaté válce a přesvědčovali lidi, aby šli na straně islamistů bojovat do Sýrie proti vojákům prezidenta Bašára Asada,“ napsal list. Přesto Bilibani nebyl zadržen.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„V modlitebně se nikdy nenašly zbraně. Víme, že to není náborové středisko v pravém slova smyslu, ale že zde zájemci mohou získat kontakty na lidi, kteří bojují za IS. Jisté je, že tu byli všichni, kdo odešli ze Srbska bojovat do Sýrie,“ řekl podle listu zdroj obeznámený s informacemi, jež má srbská tajná služba k dispozici.

„Balkánská brigáda“ v IS

Loni v září byl Bilibani podle médií zadržen při verbování v Kosovu. Po měsíci byl ale propuštěn a od 16. října měl být v domácím vězení. Na Facebooku, kde jeho stránku sleduje zhruba 3400 lidí, se naposledy ozval loni v prosinci.

Deník s odvoláním na informace tajné služby uvedl, že na straně IS v Sýrii bojují dvě až tři desítky občanů Srbska. V rámci oddílů IS pak podle listu existuje „balkánská brigáda“, která bojuje v Sýrii a Iráku a kde jsou všichni srbští džihádisté.

Informace, že se náboráři IS zaměřili na Balkán, se v médiích objevily počátkem června. Tehdy IS zveřejnil 25minutové video nazvané Čest v džihádu, jímž se podle serveru Balkan Insight snaží oslovit tamní muslimy. Představuje jim v něm vlastní výklad historie a přesvědčuje balkánské muslimy, že jsou v Evropě utlačováni. Této „potupě“ se dá podle videa uniknout jedině tím, že se přidají k IS – tím spíše, že v Iráku a Sýrii čeká muslimy z Balkánu „život v bezpečí a blahobytu“.

„OSN a NATO chtěly vymýtit islám“

Ve vlastním výkladu historie pak první světovou válku, která měla za následek rozpad Osmanské říše, označují islamisté za „globální útok bezvěrců proti islámu“. Jeho cílem podle videa bylo „vytvořit národní státy na území, které do té doby patřilo muslimům“.

Konec druhé světové války pak podle videa přinesl muslimům jen „atmosféru ponížení“, která vládla i během studené války. V 90. letech se pak OSN a NATO podle „historiků IS“ pokoušely vymýtit islám na Balkánu a zabily přitom „tisíce a tisíce“ muslimů, jako třeba ve Srebrenici.

Buď hidžra, nebo teroristické akce

Ponížení „věřících“ na Balkáně může zvrátit podle videa pouze hidžra – odchod do chalífátu, který IS na dobytých územích vyhlásil. Ti, kdo odejít nemohou, se mají podle videa věnovat boji na „domácí frontě“, tedy teroru.

„Nastražte bomby pod jejich auta, do jejich domů. Dejte jim jed do pití, do jídla, ­nechť umírají. Zabíjejte je všude, kde to jde. Dokážete to, Alláh vám pomůže,“ nabádal na videu Saláhaddín al-Bosní, tedy bosenský příslušník IS.

„Nastávají temné dny,“ varoval vlády balkánských zemí zase kosovský bojovník abú Mukatíl al-Kosoví. „Zavládne teror. Zasejeme strach. Uděláme to, co už jsme dokázali v Iráku.“

Podle bezpečnostních expertů je v Srbsku riziko útoku z dílny IS relativně malé, protože muslimové v zemi tvoří jen asi dvě procenta populace. Černá Hora, Makedonie, Kosovo nebo Bosna a Hercegovina jsou na tom podstatně hůř. Jen v Bosně podle tamní tajné služby představují teroristickou hrozbu zhruba tři tisícovky lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám