Hlavní obsah

Ostrov Lesbos berou migranti útokem, ubytovací zařízení jsou zoufale přeplněná

Jen za sobotu připlulo na řecký ostrov Lesbos přes 1600 migrantů. Za měsíc červen se tam přihlásilo k registraci 15 tisíc běženců, což je více než za celý rok 2014, kdy bylo migrantů 12 187, napsala britská BBC s odkazem na údaje policie. Úřady na ostrově příliv migrantů nezvládají.

Foto: Profimedia.cz

Migranti s hygienickými maskami na ostrově Lesbos

Článek

Většina uprchlíků připlouvá na severní pobřeží ostrova, které je neblíže k Turecku. Odtamtud se na Egejské moře vydávají. Poté musejí urazit pěšky 40 kilometrů na druhou stranu ostrova do města Mytiléna, kde zažádají o dokumenty. Ty jim umožňují setrvat v zemi jeden až šest měsíců.

Na ostrově se nachází pouze jediné oficiální ubytovací zařízení. Kvůli obrovskému počtu lidí byl proto zřízen provizorní stanový tábor na opuštěném závodišti. Zpravodajka BBC Ann Holligan popsala obě zařízení jako „zoufale přeplněná“.

Podle mluvčího organizace Lékaři bez hranic je situace na ostrově nejhorší v Evropě. Místní policisté tvrdí, že denně obslouží pouze 300 až 500 žadatelů o doklady, a to pracují non-stop.

Česká vláda projedná počet migrantů ve středu

Při pokusu překonat Středozemní moře letos zahynulo už více než 1800 migrantů, což je dvacetkrát více než za celý loňský rok.

Na konci června se zástupci členských zemí Evropské unie dohodli o přemístění 40 tisíc migrantů do jednotlivých států unie. Povinné kvóty, podle nichž měly země migranty přijímat, byly zamítnuty, princip rozdělování má proto být dobrovolný. V neděli v České televizi uvedl ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD), že vláda počet migrantů, které Česko přijme, projedná ve středu. [celá zpráva]

Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) spočítal, že do konce června se do Řecka připlulo 68 tisíc běženců. Více než polovina z nich pocházela z válkou zmítané Sýrie.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám