Hlavní obsah

Kleptomanka přezdívaná Létající Gizi krade i v 89 letech

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

Sedmdesát tisíc forintů (asi 6000 Kč) ukradla v Maďarsku 89letá zlodějka Gizella Bodnárová, známá jako Létající Gizi. Server police.hu uvedl, že zlodějka byla tento týden krátce po činu zadržena v obci Kóny na západě Maďarska.

Foto: MTI

Maďarská policie (ilustrační foto)

Článek

Bodnárová se začátkem týdne dostala do kuchyně rodinného domu a odcizila peněženku se zmíněnou částkou. Před domem potkala souseda, který se jí ptal, co tam dělá. Kleptomanka se tvářila, že zabloudila, zeptala se ho na cestu a odešla. Muž však upozornil souseda, aby si zkontroloval, zda mu něco nechybí. Když zjistili, že zmizela peněženka, vydali se za zlodějkou, zadrželi ji až do příjezdu policie. Server origo.hu uvedl, že Bodnárová nyní čelí obvinění z krádeže na svobodě.

Bodnárová už jako dítě okrádala spolužáky, učitele i sousedy. Její specializací se po čase staly bytové krádeže. Létající Gizi má na svědomí asi dvě stovky krádeží. Poprvé stanula před soudem v roce 1953. Byla odsouzena celkem sedmnáctkrát a ve vězení strávila přes dvacet let. Celkově byla odsouzena k 40 letům vězení, ale pětkrát ji zastihla amnestie a opakovaně jí byla odpuštěna část trestu pro dobré chování.

Bodnárová se v minulosti u soudu několikrát rozplakala. „Kradu, protože jsem nemocná. Kradla jsem už v dětství a nedokážu s tím bojovat. Když vidím někde otevřené dveře, musím do nich vejít a vzít všechno cenné,“ vysvětlovala s pláčem a odvoláním na kleptomanii. Vězení se několikrát vyhnula tím způsobem, že její příbuzní u ní našli odcizené cennosti a vrátili je původním majitelům, kteří poté žalobu stáhli.

Létající Gizi se narodila ve městě Miskolc. Svou přezdívku získala díky tomu, že v 50. a 60. letech často využívala vnitrostátní lety, aby co nejdříve zmizela z místa činu a vrátila se do Budapešti, kde bydlela. Dnes jezdí ”na akce„ raději vlakem. Jako důchodkyně může totiž jezdit vlakem zdarma.

Reklama

Výběr článků

Načítám