Hlavní obsah

Nezabíjejte uprchlá zvířata, žádá zoo v Tbilisi. Maskota zahrady už zastřelili

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tbilisi

Nejméně dvanáct lidských obětí si vyžádala víkendová povodeň v gruzínské metropoli Tbilisi. Asi dvacet osob je nezvěstných. Gruzie proto na pondělí vyhlásila státní smutek. Nadále pokračuje pátrání po zvířatech, která uprchla ze zoo. Její vedení prosí úřady i veřejnost, aby je nezabíjely. Bílý lev, maskot zoo, byl již zastřelen.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záplavy v GruziiVideo: Reuters

 
Článek

„Ztráta dvanácti lidí je zvláště tíživá, a právě proto jsme se rozhodli vyhlásit den smutku. Pátrání po pohřešovaných pokračuje,” řekl gruzínský premiér Irakli Garibašvili. Tři lidé zahynuli v zoo, která je záplavami značně postižena. Nebyli však roztrháni šelmami, jak se dříve uvádělo, ale nestačili se zachránit před prudce stoupající vodou.

Foto: Beso Gulashvili, ČTK/AP

Auta pohřbená v Tbilisi v bahně a smetí

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Mrtvý maskot

Pokračuje taky snaha zjistit osud dalších pěti lvů, tří tygrů a jednoho jaguára. Uhynuli nebo byli zabiti tři lvi, tři tygři a dva jaguáři. Některá zvířata byla zastřelena. Je mezi ním i maskot zoo, bílý lev.

Foto: Beso Gulashvili, Reuters

Hrech, který utekl ze zoo v Tbilisi

„Náš Šumba už není. Byl nalezen střelený do hlavy,“ řekl ředitel tbiliské zoo Zurab Gurijelidze novinářům a požádal, aby další zvířata byla ušetřena: „Pokud predátor napadl člověka, je jeho likvidace nevyhnutelná. Ale mnoho případů musí být vysvětleno. Jsem si jist, že tu nebyl vydán žádný příkaz zabíjet. Možná si jen někdo rozšířil pravomoc.“

Foto: Shakh Aivazov, ČTK/AP

Zaměstnanec města u těla mrtvého lva

„Prosíme, jestli někdo spatří zvíře, nezabíjejte ho! Zavolejte nás!“ uvedla zoo na facebookových stránkách.

Foto: Shakh Aivazov, ČTK/AP

Gruzíni se pokoušejí vyprostit z bahna mercedes.

Podle nepotvrzených zpráv ruské televize RT střílela zásahová jednotka policie na zvířata, i když to nebylo nutné. Gruzínci už podepisují petici, která vyžaduje po vládě, aby vyšetřila a zjistila, kdy speciální síly použily na zvířata zbraně bez důvodu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Letecké záběry následků záplav ve Tbilisi Video: Reuters

Uprchlé šelmy

Celkem uteklo ze zoo přes třicet zvířat. Mimo jiné hroch, kterého se podařilo odchytit, ale také sedm medvědů, šest lvů, šest tygrů, 13 vlků a jaguáři. Aligátor byl objeven, jak plave u tbiliského náměstí Hrdinů.

Foto: Beso Gulashvili, ČTK/AP

Hroch v ulicích Tbilisi po podání uklidňujícího prostředku

Škody se předběžně vyčíslují na ekvivalent téměř 440 miliónů korun. Několik set lidí přišlo o střechu nad hlavou. Silný říční proud strhl několik desítek domů a automobilů.

Ministryně zahraničí Tamara Beručašviliová podle RIA novosti uvedla, že země uvítá jakoukoli pomoc. Pražská zoo vysílá do Tbilisi tým ošetřovatelů.

Reklama

Výběr článků

Načítám