Hlavní obsah

Cameron vyloučil brzké referendum o nezávislosti Skotska

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Britský premiér David Cameron v neděli v britské televizi vyloučil, že by Skotové mohli v brzké budoucnosti uspořádat nové referendum o své nezávislosti. Ve volbách separatistická Skotská národní strana (SNP) dosáhla historického úspěchu, Získala 56 z 59 křesel, které má Skotsko v Dolní sněmovně.

Foto: Stefan Wermuth, Reuters

Britský ministerský předseda David Cameron

Článek

Skotové podle premiéra loni odtržení od Británie „rozhodně” odmítli.

„Měli jsme referendum. Skotsko hlasovalo rozhodně pro setrvání ve Velké Británii,” zdůraznil podle Reuters Cameron v televizní stanici Channel 4 News.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Skotové v referendu loni v září odmítli nezávislost poměrem 55 ku 45 procentům hlasů. I někteří skotští nacionalisté poté usoudili, že otázkou nezávislosti se bude zabývat až příští generace. Po nynějším volebním úspěchu však ožily spekulace o možnosti nového referenda, třeba v roce 2016 u příležitosti voleb skotského parlamentu.

Předpokládá se, že triumfální vítězství SNP povede k dalšímu tlaku na nezávislost Skotska zejména v případě, bude-li zpochybněno členství Británie v EU. Konzervativní premiér Cameron sliboval v kampani referendum o setrvání země v Unii, pokud zůstane v čele vlády, což se mu ve volbách podařilo.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám