Hlavní obsah

Cameron byl na audienci u královny, opět je premiérem

• Aktualizováno

Britští konzervativci získali dostatek mandátů k tomu, aby sami mohli sestavit vládu. Premiérem byl jmenován jejich lídr David Cameron. Podle konečných výsledků získali konzervativci nadpoloviční většinu 331 křesla. Předseda opozičních labouristů Ed Miliband přiznal zklamání a rezignoval stejně jako předseda liberálních demokratů Nick Clegg a šéf UKIP Nigel Farage.

Foto: Stefan Wermuth, Reuters

David Cameron s chotí Samanthou při příchodu do Downing Street, sídla britských premiérů

Článek

Cameron v pátek po audienci u královny oznámil, že vytvoří většinovou vládu. Potvrdil také, že přenese další pravomoci na Skotsko, Wales a Severní Irsko.

Cameronovi konzervativci zvítězili poměrně překvapivě. Předpokládal se těsnější výsledek s labouristy, kteří nakonec budou mít 232 křesel.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: David Cameron přijíždí do svého volebního štábuVideo: Reuters

Staronový britský premiér po vítězných volbách potvrdil, že splní předvolební slib a v roce 2017 vypíše referendum o setrvání země v Evropské unii. [celá zpráva]

Foto: Alastair Grant, ČTK/AP

Lídr konzervativců David Cameron

Většina v Dolní sněmovně je právě 326 křesel, ale faktická je o něco nižší, protože severoirská strana Sinn Féin tradičně odmítá zasednout ve Westminsteru. Nyní by měla mít čtyři poslance.

„Jedna země, jedno Spojené království - tak bych chtěl vládnout, pokud budu mít to štěstí, abych pokračoval jako premiér,” uvedl dopoledne Cameron. Zároveň zdůraznil, že chce přenést další pravomoci z celostátní úrovně do Skotska a do Walesu.

Foto: Stefan Wermuth, Reuters

David Cameron s chotí Samanthou při příchodu do Downing Street, sídla britských premiérů

Liberální demokraté i UKIP propadli

Labouristé mají 232 křesel, Skotská národní strana 56 a liberální demokraté jen osm. Jednoho poslance zatím získala Strana nezávislosti Spojeného království (UKIP). Její šéf Nigel Farage, který krátce po poledni oznámil rezignaci.

Foto: Suzanne Plunkett, Reuters

Nigel Farage rezignoval na post šéfa UKIP

Volby ukázaly, že pětileté vládnutí v koalici s toryi prakticky zlikvidovalo liberální demokraty. Do parlamentu se nedostala řada jejich ministrů, například ministr obchodu Vince Cable nebo náměstek ministra financí Danny Alexander.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Šéfka SNP oslavuje úspěch ve volbáchVideo: Reuters

Znovuzvolen byl v Sheffieldu šéf strany a vicepremiér Nick Clegg, který nicméně rezignoval. V projevu před televizními kamerami k voličům řekl, že musí z výsledků parlamentních voleb vyvodit důsledky. Jeho strana přišla o 47 křesel.

Otázky o budoucnosti Skotska

Ve Skotsku výrazně uspěla Skotská národní strana (SNP), která podle odhadů získala 56 z 59 možných mandátů. Prosazuje samostatnost Skotska a je současně levicovější stranou než labouristé.

Foto: Darren Staples, Reuters

Šéf labouristů Ed Miliband přiznal porážku

Úspěch SNP, která měla v minulém parlamentu jen šest poslanců, tak opět vyvolává otázky o budoucnosti Skotska, kde konzervativci nemají jediného poslance. V loňském referendu Skotové nevelkou většinou odmítli samostatnost, ale tato otázka se vzhledem k dominantnímu postavení SNP zřejmě opět dostane do popředí.

Foto: Scott Heppell, ČTK/AP

Vůdkyně SNP Nicola Sturgeonová s příznivci strany

Stane se tak tím spíše, pokud Cameron splní předvolební slib a uspořádá v roce 2017 referendum o setrvání Británie v Evropské unii. Pokud by Británie z unie odešla, dala SNP již dříve najevo, že bude usilovat o členství v EU a o další referendum.

V reakci na očekávané volební výsledky posilují britské akcie. Zpevňuje i britská libra.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám