Hlavní obsah

Bustu Stalina odmítla převzít i česká ambasáda v Moskvě

Novinky, tem, rei, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bustu sovětského diktátora Josifa Vissarionoviče Stalina nabídli jako dar zástupci ruské komunistické strany mezi jinými také české ambasádě v Moskvě, diplomaté ji ale nepřevzali. Novinkám to ve čtvrtek potvrdil mluvčí velvyslanectví Tomáš Pospíšil.

Foto: Tomáš Souček, velvyslanectví ČR v Moskvě

Budova velvyslanectví ČR v Moskvě

Článek

Komunisté s dary obešli ambasády 14 zemí, které osvobodila Rudá armáda, ale jejichž státníci se nezúčastní chystaných oslav 70. výročí porážky nacistického Německa. Skupinu ruských komunistů vedl k českému velvyslanectví poslanec dumy Valerij Raškin, jeden z organizátorů akce. K ambasádě dorazili ve středu kolem poledne.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Přišli neohlášeně, všimli jsme si z okna, že tam někdo stojí,“ popsal Novinkám mluvčí Pospíšil.

Na české velvyslanectví přinesli Stalinovu bustu, kopii výtisku sovětských novin Pravda z roku 1945 a kopii Praporu vítězství, který vojáci Rudé armády po dobytí Berlína vztyčili nad budovou Říšského sněmu.

Odmítl jsem převzít bustu Josifa Vissarionoviče Stalina
Tomáš Pospíšil, tiskový atašé velvyslanectví v Rusku

„Přišli nám popřát pěkné svátky a zároveň předat dopis od Komunistické strany Ruské federace. Dále nám předali reprint novin z 10. května 1945, kde jsou fotografie spojeneckých maršálů a lídrů spojenců. Předali nám také repliku dobové Vlajky vítězství z roku 1945. Sdělili nám, že by rádi předali i bustu Josifa Vissarionoviče Stalina,“ popsal mluvčí.

Předávání darů se zúčastnil pouze mluvčí Pospíšil, velvyslanec Vladimír Remek přítomný nebyl. Tiskový atašé převzal pouze dopis, kopii novin a vlajky.

„Odmítl jsem převzít bustu Josifa Vissarionoviče Stalina..., pro mě z osobního hlediska je to velice zásadní,“ dodal Pospíšil.

Dostali kopii paktu Molotov–Ribbentrop

Bustu sovětského diktátora Stalina také ve středu odmítli převzít diplomaté německé ambasády, u které se ve středu konala největší akce ruských komunistů. I Němci podle serveru Lenta.ru ale jako dar od ruských komunistů přebrali kopii Praporu vítězství.

Komunistům na oplátku darovali kopii paktu Molotov–Ribbentrop a mapu o dělení Polska, jež v roce 1939 Stalin s Hitlerem ujednali. [celá zpráva]

„Zatímco němečtí kolegové, jak jsem se včera (ve středu) dozvěděl, na to byli z nějakého důvodu připraveni a zareagovali velice operativně, my jsme opravdu nevěděli, kdo k nám jde a co chce,“ dodal Pospíšil.

Slováci delegaci nepřijali

Podle jeho slov neměl o akci ruských komunistů dopředu informace ani nikdo další z jiných ambasád. Komunisté vyslali ke každému velvyslanectví zvláštní tým.

„Z jejich strany to byla velice koordinovaná akce,“ dodal mluvčí.

Akci s upomínkovými předměty na slovenské ambasádě potvrdil Novinkám ředitel tiskového odboru slovenského ministerstva zahraničí Peter Susko. „Protože návštěva nebyla předem avizovaná, tak je nikdo na ambasádě nepřijal. Následně nechali různé předměty na vrátnici,“ uvedl Susko.

Upřesnil, že se jednalo o dvacet centimetrů vysokou sošku Stalina, dopis s pozdravem a kopii vlajky vyvěšené sovětskou armádou na Reichstagu.

Komunisté obešli i ambasády Lotyšska, Litvy, Estonska, Srbska, Maďarska, Ukrajiny, Rumunska, Moldavska, Polska, Rakouska a Bulharska.

Zatímco je Češi, Srbové, Rumuni či Moldavané přijali, zástupci velvyslanectví Ukrajiny, Polska, Estonska, Rakouska a Maďarska nikoliv. Podle ruských komunistů se tak tato druhá skupina zemí „zřejmě rozhodla přepsat velké dějiny osvobození Evropy od nacistického útlaku“, když nepřijala gratulace k výročí vítězství.

„Sovětský svaz utrpěl obrovské oběti, ale svoji zemi jsme ubránili a osvobodili Evropu od hnědého moru. Nedovolíme, aby se přepisovala historie,“ uvedl na internetových stránkách strany Raškin, který také poznamenal, že Hitlerovi se žádná armáda neubránila déle než dva měsíce, a nebýt Sovětů vedených Stalinem, nacisté by nebyli poraženi.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám