Hlavní obsah

Na Ukrajině padl další voják, parlament rozšířil početní stav armády

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev
Aktualizováno

Na východní Ukrajině v uplynulých 24 hodinách padl další vládní voják a další byl zraněn. Ve čtvrtek to oznámil armádní mluvčí Vladyslav Selezňov. Obě strany se obviňují z porušování dohody o příměří.

Foto: ČTK/AP

Ukrajinští vojáci u Doněcku

Článek

„Nemá cenu mluvit o příměří ze strany povstalců. Nestahují zbraně, nedodržují příměří, pokračují v přemisťování jednotek a navyšují počty tanků a raketometů,“ řekl podle agentury Reuters zástupce ministra vnitra Zorjan Škyrjak.

Podle něj vzbouřenci posilují své pozice na jihu Doněcké oblasti poblíž přístavu Mariupol. Kyjev má obavy, že separatisté chtějí dobýt pobřeží Azovského moře. [celá zpráva]

Armáda doplnila, že povstalci porušili příměří ve čtyřech desítkách případů. V 17 z nich nasadili dělostřelectvo. Útočili údajně nejen na vojenské, ale i civilní cíle. Povstalci naopak z porušování příměří viní armádu. Jen v noci na úterý se tak podle nich stalo osmkrát.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Obyvatelé Doněcka vybírají své věci z trosek zničených domovůVideo: Reuters

Parlament schválil rozšíření armády

Kvůli konfliktu na východě schválil ve čtvrtek ukrajinský parlament navýšení početního stavu armády zhruba o třetinu. Návrh předložil prezident Petro Porošenko.

Premiér Arsenij Jaceňuk dříve uvedl, že dojde o navýšení o 68 000 lidí. Podle agentury Ukrinform norma stanovuje, že početní stav armády nepřekročí počet 250 000 vojáků a zaměstnanců. Vojáků může být maximálně 204 000.

V bojích na východní Ukrajině od loňského dubna padlo přes 6000 lidí.

Reklama

Související články

Ukrajina prudce zvýšila úrok na 30 procent

Ukrajinská centrální banka se rozhodla prudce zvýšit svou klíčovou úrokovou sazbu na 30 procent z dosavadních 19,5 procenta. Oznámila to v úterý její...

Výběr článků

Načítám