Hlavní obsah

Ukrajinská armáda má sedmnáct tisíc dezertérů, prohlásil vojenský prokurátor

Kyjev
Aktualizováno

Hlavní ukrajinský vojenský prokurátor Anatolij Matios uvedl, že pohnáno k odpovědnosti musí být sedmnáct tisíc dezertérů z řad ozbrojených sil. Podle úterních Ukrajinských novostí to řekl v únoru při pohovoru jako jeden z uchazečů na post ředitele Národního protikorupčního úřadu.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Kolona stahujících se ukrajinských děl ráže 100 mm

Článek

Šokující číslo ukazuje, jak špatná je morálka ukrajinské armády.

Matios u výběrové komise neuspěl, i když v únoru řekl Ukrajinské pravdě, že bude čestně bojovat s korupcí.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Člověk zaujímající pozici hlavního vojenského prokurátora, který je nucen stíhat více než tisíc dezertérů, nemůže být schopný,“ uvedl jeden z členů komise. Dodal přitom, že za dezerci může i bída obyvatel. A dezerci umožňuje také klientelismus a úplatky, které jsou i v armádě.

Matios přitom dával najevo, že v armádě zavedl pořádek, a udával čísla, kolik má prokuratura jakých zaměstnanců.

Ukrajinská armáda měla po mobilizacích letos v lednu 250 000 vojáků. Před mobilizacemi a válkou měla na konci prosince 2012 184 000 vojáků, přičemž plánovala snižovat stavy. Do operace proti separatistům ATO je zapojeno na 50 000 vojáků a příslušníků různých milic. Odhaduje se, že na straně separatistů loni bojovalo až dvacet tisíc lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám