Hlavní obsah

Moskva se rozloučila se zastřeleným politikem Němcovem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva
Aktualizováno

V Moskvě se v úterý uskutečnil smuteční obřad spojený s pohřbem opozičního politika Borise Němcova, kterého zastřelil neznámý pachatel v noci na sobotu na jednom z moskevských mostů. Tělo 55letého Němcova bylo od rána vystaveno v Sacharovově středisku v centru města.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Moskva se loučí s Borisem NěmcovemVideo: Reuters

 
Článek

Pohřeb se v kruhu rodiny a přátel uskutečnil v poledne na Trojekurovském hřbitově na západě Moskvy.

Kreml na pietní akt vyslal vicepremiéry Sergeje Prichoďka a Arkadije Dvorkoviče, s Němcovem se přišlo rozloučit i několik ruských ministrů a šéfů vládních agentur.

Evropské státy při rozloučení zastupovali většinou velvyslanci. Českou republiku na ceremonii v Sacharovově středisku zastupoval velvyslanec Vladimir Remek, mezi hosty byl i velvyslanec USA John Tefft.

Foto: Maxim Zmeyev, Reuters

Němcovova matka Dina Ejdmanová (vlevo) a ruský expremiér Michail Kasjanov (vlevo vzadu) před Němcovovou rakví

Foto: ČTK/AP

Borise Němcova zastřelil neznámý pachatel v noci na sobotu na jednom z moskevských mostů.

Foto: Maxim Zmeyev, Reuters

S Němcovem se přišly rozloučit tisíce lidí.

Některé zahraniční smuteční hosty Rusko na Němcovův pohřeb nepustilo. Na rozloučení nesměla ani polská delegace vedená maršálkem senátu Bogdanem Borusewiczem. Ruská strana jim odmítla udělit víza.

„Bogdan Borusewicz je na seznamu osob, které mají zákaz vstupu na území Ruské federace. Neudělení víza nemá s pohřbem nic společného,“ uvedla mluvčí ruské ambasády ve Varšavě Valerie Perzinskaja.

Borusewicz se dal slyšet, že tomu nevěří, a velvyslanectví později upřesnilo, že jde o odvetný krok za sankce vůči předsedkyni Rady federace Valentině Matvijenkové.

Evropská unie v té souvislosti vyzvala Moskvu, aby zveřejnila jména lidí, kteří mají zakázaný vstup.

BEZ KOMENTÁŘE: V Rusku zastřelili opozičního politika Borise Němcova

Foto: ČTK/AP

S Němcovem se přišly rozloučit tisíce lidí.

Na pohřbu chyběla i Němcovova přítelkyně, 23letá ukrajinská modelka Hanna Durycká. Vrah Němcova zastřelil před jejíma očima a ona se psychicky zhroutila. Po skončení výslechu na policii v pondělí odcestovala do Kyjeva.

Otřesená opozice

Nepočetnou a roztříštěnou ruskou opozicí vražda Němcova hluboce otřásla, napsala agentura AP. Mnozí z opozičních vůdců jsou přesvědčeni, že smrt někdejšího vicepremiéra si objednal Kreml jako odvetu za Němcovovu nesmiřitelnou kritiku prezidenta Vladimira Putina. Sám prezident prohlásil, že cílem vraždy může být snaha destabilizovat vnitropolitickou situaci v Rusku.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Lidé uctívají památku zavražděného politika Borise NěmcovaVideo: Reuters

Němcova v noci na sobotu nedaleko Kremlu zastřelil čtyřmi ranami z pistole neznámý pachatel. Podle úterní zprávy vyšetřovatelů pátrání po vrazích intenzivně pokračuje, žádné konkrétní výsledky ale policejní informace neobsahuje.

Podle Němcovových spolupracovníků ale vražda zřejmě nesouvisela s jeho chystanou zprávou o ruském zapojení do konfliktu na východě Ukrajiny. „Většina z nich pochybuje, že by se v ní (Němcovově zprávě) objevila nová fakta, spíše měla být kompilátem již známých skutečností a to se sotva stalo důvodem vraždy," napsal deník Gazeta.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám