Hlavní obsah

Dostali, co si zasloužili, myslí si o pařížském masakru pětina Turků

Novinky, fia
Ankara

Z průzkumu veřejného mínění, který v lednu provedla renomovaná turecká agentura Metropoll, vyplynulo, že 56 procent Turků trvá na tom, že týdeník Charlie Hebdo chyboval, když zveřejňoval karikatury proroka Mohameda. Závažnějším se ale zdá údaj, že 20 procent obyvatel stále ještě sekulárního tureckého státu zastává názor, že redaktoři magazínu při lednovém masakru v Paříži „dostali, co si zasloužili“.

Foto: Luděk Fiala, Novinky

Článek

K názoru, že novináři sice urazili Proroka, ale zabít je nebylo správné, se přihlásilo 56 procent dotázaných. Mezi voliči konzervativní vládní strany Právo a spravedlnost prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana dosáhl počet zastánců radikálního postoje o spravedlivé odplatě 26 procent. Nicméně v této skupině lidí zastává 61 procent respondentů názor, že přes pochybení redaktorů nebylo zabíjení na místě.

Jenom 16 procent Turků se ztotožňuje s názorem, že šlo o útok na svobodu slova.

Zajímavé také je, že značná část obyvatel Turecka vidí za masakrem jakési západní spiknutí, ve kterém má prsty americká CIA, případně izraelský Mossad. Pouze 31 procent lidí označuje atentátníky za radikální islamisty, 44 procent lidí za viníky považuje zahraniční tajné služby. „Tendence vysvětlovat viditelné neviditelným je znakem odtržení od reality,“ komentovala výsledek dotazování agentura Metropoll.

Členy redakce vidí jako oběti pouze 22 procent osob, 24 procent si myslí, že oběťmi jsou evropští muslimové a 43 procent za oběť považuje islámský svět, vyplynulo z průzkumu.

Průzkum probíhal mezi 17. až 20. lednem na vzorku 2579 respondentů ve 28 provinciích. Podle agentury potvrdil, že Turci přes znepokojivý vzrůstající trend radikálních postojů zůstávají představiteli umírněného islámu, kteří v drtivé většině odmítají použití násilí ve jménu víry. Ve srovnání s  průzkumem z února 2013 ale klesl počet lidí, kteří se domnívají, že stát by měl zůstat sekulární, z 85 procent na 71 procent.

Reklama

Výběr článků

Načítám