Hlavní obsah

Praha neplánuje vyzbrojit Ukrajinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Praha podobně jako další země NATO neplánuje vyzbrojovat Ukrajinu, vyplynulo to ze čtvrtečního vyjádření ministra obrany Martina Stropnického. Podobně jako on se k tomu v Bruselu vyjádřili další ministři obrany zemí Severoatlantické aliance. O zbraně země NATO požádal ukrajinský prezident Petro Porošenko. V USA se o vyzbrojování Ukrajiny diskutovalo.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr obrany Martin Stropnický

Článek

Aliance nechala otázku dodávek zbraní Kyjevu na jednotlivých zemích. „Pokud se zbraní týče, NATO zbraně nemá. Takže to je na jednotlivých spojencích. Je to něco, čím se musí zabývat různí spojenci, ”uvedl generální tajemník NATO Jens Stoltenberg.

Stropnický na okraj jednání se svými kolegy ze spojeneckých zemí sdělil, že se v této otázce Praha bude držet „alianční linie”. „Bylo by dost obtížné, aby se řeklo, že aliance nebude dodávat zbraně a zároveň by jeden stát zbraně dodával,” sdělil ministr.

Podle Stropnického se otázka vyzbrojování Ukrajiny neřešila: „Naopak se opakovalo to, že neexistuje jiný způsob než se snažit jednat, přesvědčit Rusko, aby dodržovalo dohody. Důvodem bylo i to, že krátce před jednáním Německo a Francie oznámily nový mírový plán, o němž se bude jednat v Kyjevě a v Moskvě. [celá zpráva]

Odpůrcem zbraní je Německo

Odpůrcem dodávek zbraní zůstává Berlín. „Další zbraně v oblasti nás nepřiblíží řešení a neukončí utrpení civilního obyvatelstva,” řekla novinářům německá ministryně obrany Ursula von der Leyenová. Její britský kolega Michael Fallon podle agentury Reuters uvedl, že se Londýn bude soustředit například na výcvik či dodávky vojenského materiálu, který nemá smrtící účinky, aby se Ukrajinci mohli lépe bránit.

Vrchní velitel aliančních sil v Evropě, americký generál Philip Breedlove, upozornil, že po dodávkách zbraní by mohla následovat „ostrá ruská reakce”. Podobně se vyjádřil už dříve ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek. [celá zpráva]

Odlišné polské plány

Odlišný postoj zaujímá Polsko. Vicepremiér a ministr obrany Tomasz Siemoniak připomněl, že zbrojní embargo na Ukrajinu bylo zrušeno a polský obranný průmysl má prý zájem o spolupráci s ukrajinskými protějšky. Podobně se vyjádřil tento týden i polský prezident, který upozornil, že Varšava se cítí ohrožena děním na Ukrajině. [celá zpráva]

Problematiku zbrojních dodávek nicméně označil Siemoniak za „ožehavou otázku”, o které jednal na okraj schůzky s americkým ministrem Chuckem Hagelem.

Siemoniak zmínil, že Varšava ukrajinské armádě poskytla pomoc za čtyři milióny eur (asi 112 miliónů Kč) a pomáhá školit tamní odborníky.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám