Hlavní obsah

Dodávat zbraně na Ukrajinu by byla hra s ohněm, míní Zaorálek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) je proti poslání zbraní na Ukrajinu. Členské země Severoatlantické aliance (NATO) k tomu vyzval ukrajinský prezident Petro Porošenko. Podle českého ministra by se jednalo o hru s ohněm. Situace je podle něj rizikovější než za dob studené války.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD)

Článek

„Mně připadá, že je to docela nebezpečná myšlenka," komentoval ve čtvrtek Zaorálek úvahy o vyzbrojování Ukrajinců, které podpořil třeba vrchní velitel sil NATO v Evropě Philip Breedlove.

„Možná si někdo myslí, že jsme v situaci, která je méně nebezpečná než studená válka, ale já mám někdy pocit, jestli ta současná situace náhodou není ještě rizikovější, než byla studená válka," dodal.

Situace je krajně nepřehledná

Podle ministra je dění na Ukrajině nepřehledné. Zatímco za studené války platily určité metody vzájemného informování obou stran o jejich úmyslech, tento přístup podle něj už neplatí. „Můžeme se octnout v režimu, který bude ještě nevypočitatelnější než ten tehdy," varoval šéf české diplomacie.

„Je to hra s ohněm," označil Zaorálek případné dodávky zbraní Kyjevu. Pokud by mu totiž Západ začal posílat vyspělé vojenské systémy, musel by podle ministra dodat i odborníky na jejich obsluhu.

Zaorálek proto přivítal středeční prohlášení Bílého domu, který tyto úvahy odmítl. Podobně se vyjádřila i Francie.

Na jednání do Kyjeva a následně do Moskvy vyrazily ve čtvrtek delegace Německa a Francie. Kancléřka Angela Merkelová a prezident François Hollande chtějí jednat o zastavení bojů na východě Ukrajiny. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám