Hlavní obsah

Ve Středozemním moři zahynulo na 3500 uprchlíků

Ženeva

Ve Středozemním moři letos přišlo o život nejméně 3419 uprchlíků, kteří se přes něj pokoušeli dostat za lepší budoucností do Evropy. Tragická bilance vyplývá ze zprávy, kterou dnes zveřejnil úřad Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR).

Foto: Stefanos Rapanis, Reuters

Loď řecké pobřežní stráže s uprchlíky u ostrova Kréta

Článek

Podle úřadu je počet mrtvých rekordně vysoký. Rekordní je i počet lidí, kteří se k evropským břehům od ledna po moři dostali – bylo jich přes 207 000.

Dosud největší uprchlickou vlnu zažily země na jihu Evropy v roce 2011, kdy vypuklo tak zvané arabské jaro. Tehdy před konflikty na severu Afriky uprchlo 70 000 lidí, nyní bylo za jedenáct měsíců běženců třikrát více.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Zpráva UNHCR si všímá všech migrantů, kteří ze své domovské země prchali i po moři. Na celém světě jich letos takový způsob útěku zvolilo 348 000, 4270 z nich zahynulo.

Z této statistiky je zjevné, že většina plaveb s ilegálními uprchlíky se uskutečnila právě ve Středomoří. Další frekventovanou únikovou cestou je Adenský záliv a Rudé moře, kudy míří Afričané zejména ze Somálska, Etiopie a Eritreje na Blízký východ.

Reklama

Výběr článků

Načítám