Hlavní obsah

Cameron požaduje omezit přistěhovalectví ze zemí EU, jinak Británie opustí Unii

Londýn

Britský premiér David Cameron v pátek oznámil návrhy na opatření, která by měla omezit přistěhovalectví ze zemí Evropské unie. Přiznal, že plán vyžaduje změny ve smlouvách o EU. Potvrdil, že přistěhovalci z unijních zemí by podle jeho návrhu museli na některé sociální dávky čekat nejméně čtyři roky. Pokud do půl roku nenajdou práci, budou muset zemi opustit.

Foto: Pascal Rossignol, Reuters

Britský premiér David Cameron po summitu EU

Článek

„V Evropě se vede debata o tom, které konkrétní části legislativy, konkrétně které části smlouvy bude třeba změnit, ale není pochyb o tom, že tento balík jako celek bude vyžadovat určité změny ve smlouvě a já věřím, že to můžeme vyjednat,” prohlásil Cameron.

Otázku omezení přistěhovalectví na evropské úrovni, nebo alespoň prostřednictvím britské výjimky, spojil přímo s otázkou setrvání Británie v EU. „Pokud s tím uspěji, budu argumentovat ve prospěch setrvání v EU,” prohlásil v pátek premiér. „Pokud neuspěji, nemohu vyloučit vůbec nic.”

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Evropská komise v pátek uvedla, že Cameronovy návrhy by měly být „s klidem a pečlivě prodiskutovány”. Zdůraznila však, že evropská legislativa dává národním parlamentům dostatek prostoru na boj proti zneužívání systému sociální podpory imigranty.

Pod tlakem izolacionistů 

Podle Camerona Britové chtějí kontrolovanou imigraci. Zdůraznil, že žadatelé o sociální výhody, jako je například sociální bydlení a daňové úlevy na děti žijící mimo Británii, musejí podle návrhu mít v Británii odpracovány čtyři roky či hovořit anglicky: „Pokud uchazeč o práci z EU nenajde práci do šesti měsíců, bude muset zemi opustit.”

Omezeno má být také právo přistěhovalců vzít si do Británie rodinné příslušníky. Urychleny mají být deportace usvědčených zločinců a prodlouženy zákazy vstupu do země pro osoby, které byly z Británie vyhoštěny. Jde například o žebráky či podvodníky.

Cameronova vláda konzervativců a liberálních demokratů jedná pod tlakem euroskeptického křídla Konzervativní strany a zvyšující se popularity nacionalistické a protievropské Strany nezávislosti spojeného království (UKIP). Ta těží z tvrdé kritiky EU, množství přistěhovalců v zemi a již dosáhla významných volebních vítězství.

Přistěhovalectví do Spojeného království

Podle odhadů britského statistického úřadu ONS žilo v Británii loni 42 000 občanů ČR. Nejvíce cizinců žijících v Británii pochází podle ONS z Polska (726  000), Indie (330 000) a z Irska (329 000).

Podle statistik přibylo od loňského do letošního června v Británii 260 000 přistěhovalců, což je o 45 000 víc než o rok dříve. Zatímco 583 000 lidí se přistěhovalo, 323 000 jich z Británie přesídlilo.

Z EU se ve sledovaném období do Británie přistěhovalo 228 000 lidí, což je podstatný vzestup proti předcházejícímu roku (183 000 imigrantů). Nejvíce přibylo imigrantů ze „starých” 15 členských zemí EU, ale zvýšil se i počet přistěhovalců z Bulharska a Rumunska.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám