Hlavní obsah

Nizozemce, která si jela vzít bojovníka džihádu, hrozí soud

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Maastricht

Devatenáctileté Nizozemce, která se v únoru vydala do Sýrie, aby se tam provdala bojovníka džihádu, hrozí soud kvůli ohrožení bezpečnosti státu. Od středy, kdy se vrátila s pomocí matky do Maastrichtu, je zadržována. V pátek se má rozhodnout o tom, jak dlouho bude v cele.

Foto: Reuters

Sunnitští radikálové s ukořistěným humvee

Článek

Páteční slyšení u soudu se koná za zavřenými dveřmi, veřejné slyšení se uskuteční do tří měsíců. Žaloba žádala o prodloužení vazby na dobu, než prozkoumá důkazy.

Aicha nedávno konvertovala k islámu a vydala se do Sýrie, zřejmě přímo do Rakky, aby se tam provdala za bojovníka Islámského státu, i když podle některých informací ji k tomu vedly především ideologicko-náboženské důvody.

Nizozemsko Aicha opustila v únoru. Vzala si Omara Yilamze, turecko-nizozemského bojovníka, který dříve sloužil v nizozemské armádě. Yilmaz BBC řekl, že je humanitární pracovníkem a také bojovníkem, který vede výcvik. Není však jasné, pro jakou vzbouřeneckou skupinu pracuje.

Uvedl, že si vzal dívku, protože bojovník, za kterého se měla původně provdat, padl: „Nefungovalo to, rozdělili jsme se. Ona šla svou cestou, jí šel svou.“

Matka dívky pak cestovala na turecko-syrskou hranici, aby ji přivedla domů, i když s tím nizozemská vláda nesouhlasí. Matce však stíhání nehrozí, i když není jasné, zda skončila na hranici, nebo vstoupila do Sýrie.

Několik dívek letos odjelo do Sýrie, aby si vzaly bojovníky Islámského státu. Pár jich bylo zadrženo cestou a vráceno do vlastí.

Reklama

Výběr článků

Načítám