Hlavní obsah

Desetitisíce Maďarů vyšly do ulic kvůli korupci

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

V ulicích řady maďarských měst se v pondělí večer konala protivládní shromáždění v rámci tzv. Dne veřejného pobouření. Maďaři v ulicích požadovali odchod zkorumpovaných politiků. Jen v Budapešti demonstrovalo zhruba 40 tisíc lidí.

Foto: MTI

Desetitisíce Maďarů protestovaly v Budapešti proti korupci.

Článek

Akce byla organizovaná ještě v čase, kdy chtěl premiér Viktor Orbán zavést daň z přenosu dat na internetu, a právě 17. listopadu o tom měl hlasovat parlament. Orbán mezitím pod tlakem veřejného mínění od zavedení daně upustil, ale organizátoři se rozhodli akci uskutečnit. [celá zpráva]

„Chceme dosáhnout odchodu zkorumpovaných politiků,“ řekla Ibolya, která se zúčastnila protestu v Budapešti.

„Říkáme ne korupci, ale říkáme ano Evropě a svobodě. Odmítáme politiku, která nás vzdaluje od Evropské unie. Chceme opravdovou změnu režimu,“ uvedl jeden z řečníků.

Foto: MTI

Maďarská policie chrání budovu paralmentu.

Také další řečníci vyzvali ke změně politického systému. „Nechceme shnít společně s tímto systémem,“ řekl. „Pohřbíváme uplynulých 25 let společně se všemi gangstery, kteří stáli v čele. Chceme nový systém. Nedokážeme danit tolik, kolik vy dokážete ukrást,“ dodal.

Před budovou parlamentu v Budapešti se shromáždilo asi 40 tisíc lidí. V rukou drželi transparenty s nápisy Delete, Viktor, Game Over a Lid proti korupci. Lidé nejčastěji skandovali hesla s odkazem na maďarského premiéra Orbáne, zmiz a Viktátor.

Po oficiálním ukončení protestu lidé zničili kordon, který je odděloval od budovy parlamentu, a dostali se až pod schody u hlavního vchodu do budovy. Proti nim se vzápětí seřadili těžkooděnci, kteří však nakonec nezasáhli.

Reklama

Výběr článků

Načítám