Hlavní obsah

Gorbačov chce v Berlíně hájit Putina

DPA, vpl, KOV

První a poslední sovětský prezident Michail Gorbačov (83) přijel do Berlína. Zúčastní se oslav 25. výročí pádu Berlínské zdi a už dal najevo, že se tu výrazně postaví za politiku současného šéfa Kremlu Vladimira Putina.

Foto: Michael Sohn, ČTK/AP

Někdejší sovětský prezident Michail Gorbačov u bývalého přechodu Charlie u Berlínské zdi.

Článek

„Jsem naprosto přesvědčen, že Putin dnes lépe než kdokoli jiný chrání zájmy Ruska,“ předeslal Gorbačov  před odletem do Berlína ve vyjádření pro agenturu Interfax. Ukrajinskou krizi označil za vhodnou záminku pro Spojené státy, aby kritizovaly Rusko.

„Rusko souhlasilo s novými vztahy a položilo nové základy pro spolupráci. Všechno by bylo skvělé, ne každému v USA se to ale líbilo. Mají jiné plány, potřebují jinou situaci - takovou, aby se mohli vměšovat do záležitostí po celém světě,“ řekl.

Exprezident slzel

Gorbačov, jejž v pondělí přijme německá kancléřka Angela Merkelová, USA vytkl, že se dál vměšují do vnitřních záležitostí jiných zemí. „Jestli to je dobře, nebo špatně, to je jim úplně jedno. Pro ně jedině důležité to, že se do toho vloží,“ podotkl.

„Lepšího přímluvce si Putin snad ani nemohl přát. Gorbačov je stále nejoblíbenějším Rusem v Německu, protože jeho reformní politika rozhodujícím způsobem přispěla ke sjednocení země,“ napsal v pátek  Spiegel  Online.

Hned po příletu do metropole na Sprévě navštívil „otec perestrojky a glasnosti“ na Checkpointu Charlie – bývalém přechodu mezi západními sektory a Východním Berlínem - výstavu připomínající osobní prožitky účastníků bourání zdi.

„Blahopřeji Němcům k tomuto jubileu,“ řekl  před asi 200 přihlížejícími. Když se na promítacím plátně objevily proslulé výroky dvou amerických prezidentů -  Johna Kennedyho Jsem Berlíňan a Ronalda Reagana Pane Gorbačove, strhněte tu zeď!, zaleskly se mu v očích slzy, uvedla televize ARD.

Merkelová a Gorbačov se setkají i na sobotní konferenci o pádu zdi, kde by oba měli přednést projev.

Strojvůdci svým  gestem překvapili

Až do pátečního odpoledne přitom nad víkendovými oslavami výročí pádu zdi visel mrak rizika, že statisíce zájemců o událost se nemusejí do Berlína dostat kvůli stávce strojvůdců Německých drah (DB) včas. Večer ale stávka vzala zasvé.  Stávka německých strojvůdců skončí v sobotu v 18 hodin večer, prohlásil překvapivě Claus Weselsky, šéf odborů strojvůdců (GDL).

Prezentoval to jako „smírné gesto“, protože původně měla akce skončit až nad pondělním ránem ve čtyři hodiny.  Doprava v Berlíně by tak už neměla být v sobotu večer a v neděli  ochromená. DB i GDL však zůstaly na svých nezměněných vyjednávacích pozicích.

Reklama

Výběr článků

Načítám