Hlavní obsah

Francie zatím válečnou loď Rusku nedodá, možná ji koupí Kanada

– Paříž/Ottawa

Francouzská vláda zatím neodvolá pozastavení předávky válečné lodě třídy Mistral do Ruska. Podle premiéra Manuela Vallse nesplnila Moskva podmínky. Média za Atlantikem spekulují, že by nakonec loď mohlo koupit kanadské námořnictvo.

Foto: Profimedia.cz

Loď Vladivostok třídy Mistral zůstává ve Francii.

Článek

Rusové si objednali dvě lodě a první z nich jim měli Francouzi předat na konci října. S ohledem na krizi na Ukrajině však Paříž obchod pozastavila. Francouzský prezident François Hollande jednal také na silný nátlak spojenců, když prohlásil, že nejprve se musí Rusko přestat přímo angažovat v bojích na východě Ukrajiny. NATO a USA nově vnímá Rusko jako hrozbu, nikoliv už jako partnera.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Moskva před pár dny naznačila, že očekává převzetí první lodě v polovině listopadu. To ale předseda francouzské vlády Valls v pátek odmítl. „Podmínky pro dodání splněné nejsou,“ uvedl.

Možná je koupí Kanada

Nejmodernější lodě za více než miliardu eur by nakonec mohlo koupit kanadské námořnictvo, spekulují v Kanadě sdělovací prostředky po státní návštěvě Hollanda z tohoto týdne. V delegaci, která prezidenta provázela, nechyběl ani poradce ředitele DCNS, tedy státní společnosti, která loď vyrábí.

Myšlenka na prodej do Kanady, která rovněž modernizuje své branné síly a arzenály, není nová. Už v květnu s ní vystoupil kanadský senátor Hugh Segal. „Kanada nebo NATO by měly tyto lodě od Francie koupit. Nemá smysl mlčet, když je francouzská technologie nabízena avanturistické ruské armádě,“ prohlásil tehdy.

Prodej do Ruska je oficiálně zatím jen odložen. Mezitím však o místo přišel projektový manažer DCNS Yves Destefanis, který měl dodávku do Ruska ve své gesci – francouzské firmě podle jejího vyjádření „způsobil škody“.

Reklama

Výběr článků

Načítám