Hlavní obsah

Polská premiérka pobavila národ

– Varšava
Právo, pm

Už dávno si nikdo z činitelů v Polsku nevysloužil takový posměch jako čerstvě nová premiérka Ewa Kopaczová. Způsob, jímž představila médiím členy svého kabinetu, „připomínal něco mezi povznesenou náladou na školní besídce a nevydařeným kabaretem“, napsal týdeník Wprost.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Polská premiérka Ewa Kopaczová

Článek

O ministrovi financí předsedkyně vlády prohlásila, že „nespí, protože po nocích jen počítá“, šéfka resortu školství má zase „otevřené srdce“. To ministr spravedlnosti má rovnou „rád lidi“, ministryně vnitra je „tvrdá jako žula“ – ostatně stejně jako šéfka resortu dopravy, i když „ta vypadá na první pohled jako malá a slabá“.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Kopaczová k tomu navíc spletla několik jmen a opakovaně zdůraznila, že „Polsko musí být pracovité jako polská žena, a chránit zemi je třeba tak, jako polská žena chrání rodinu“. Když se jí novináři zeptali, zda její vláda dodá Ukrajině zbraně, zeširoka pohovořila o pistolích, nožích, obušcích a zabouchnutých dveřích, z čehož šlo jen obtížně dešifrovat nějaký smysl odpovědi.

„Teď přijde (její předchůdce Donald) Tusk s tím, že jen žertoval a že nám chtěl všem ukázat, jaké by to bylo, kdyby odešel,“ podotkl k nástupní besídce premiérky bývalý europoslanec Marek Migalski v narážce na fakt, že Tusk se od 1. prosince stane šéfem Evropské rady v Bruselu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám