Hlavní obsah

Polská premiérka představila novou vládu, Sikorski skončil

Právo, Pavol Minárik
Varšava

Předsedkyně polského Sejmu a designovaná premiérka Ewa Kopaczová (57) oznámila v pátek ve Varšavě složení své vlády. Kopaczová vyměnila i ministra zahraničí Radoslawa Sikorského, který si ještě před vypuknutím letního skandálu s odposlechy mohl činit ambice stát se evropským ministrem zahraničí.

Foto: Filip Klimaszewski , Reuters

Ewa Kopaczová

Článek

Premiérkou se Kopaczová stala po odchodu Donalda Tuska, který se stal evropským prezidentem.

Celkem vyměnila pět ministrů dosavadního kabinetu, kromě šéfa diplomacie i ministra vnitra Bartolomieje Sienkiewicze. Zapleteni byli do odposlechové aféry oba. Vnitro povede Teresa Piotrowská, dávná stranická souputnice Kopaczové z Občanské platformy. Ministerstvo zahraničních věcí zase svěřila Grzegorzi Schetynovi, v minulosti maršálkovi Sejmu, který byl v dlouhodobém sporu s Tuskem.

Čtrnáct ministrů si premiérka ponechala z dosavadní vlády. Sikorski se v pátek zároveň stal oficiálním kandidátem vládní koalice Občanská platforma (PO) – Polská lidová strana (PSL) na předsedu Sejmu.

Novou polskou vládu, která bude působit do příštích parlamentních voleb, jež se budou konat v příštím roce, jmenuje prezident Bronislaw Komorowski v pondělí 22. září a 1. října bude parlament hlasovat o vyslovení důvěry.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám