Hlavní obsah

Je to nepřátelské gesto, odpověděl Petrohrad na pozastavení spolupráce s Prahou

Petrohrad

Rozhodnutí pražských radních pozastavit spolupráci s Petrohradem a Moskvou z minulého týdne označila ve středu radnice města na Něvě za nepřátelské gesto. Vedení Prahy podle primátora Tomáše Hudečka reagovalo na agresi Ruska vůči Ukrajině. Podle petrohradských zastupitelů česká metropole jedním rozhodnutím škrtla výsledky dlouholeté spolupráce.

Foto: Petr Janiš, Právo

Pražský primátor Tomáš Hudeček (TOP 09) vyvěsil na radnici ukrajinskou vlajku. Archivní snímek

Článek

Vedení petrohradské radnice v prohlášení zvlášť upozornilo, že Praha spolupráci nepřerušila, ale pouze pozastavila. Petrohrad prý i přesto zve partnery z Prahy, Brna a Karlových Varů na mezinárodní kongres nazvaný Petrohrad a slovanský svět a na Petrohradské mezinárodní kulturní fórum. Obě akce se uskuteční v prosinci.

Podle petrohradských zastupitelů je krok Prahy "nepřátelským gestem", které staví umělé překážky dialogu mezi oběma městy.

"Jediným konjunkturním rozhodnutím se škrtají výsledky dvaadvacetileté spolupráce," uvádí se v prohlášení petrohradské radnice, z něhož citoval městský zpravodajský server Fontanka. Moskevská radnice zatím na rozhodnutí Prahy nereagovala.

Partnery i díky Putinovi

Podle moskevského rozhlasu se Praha a Petrohrad před lety staly partnerskými městy i díky úsilí nynějšího prezidenta Vladimira Putina, který v té době vedl na petrohradské radnici odbor zahraničních styků. Právě jeho politika se nyní stala důvodem zmrazení styků, uvedl rozhlas.

Pražský primátor Hudeček ve zdůvodnění svého rozhodnutí na Facebooku napsal, že "svévolný útok Putinova režimu na Ukrajinu ohrozil nejen suverenitu Ukrajiny, ale i bezpečnost celé Evropy. Zůstáváme přáteli s ruskými lidmi, odmítáme však imperiální politiku Kremlu".

Primátor vyjádřil naději, že ke kroku pražské radnice se připojí i další česká města.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám