Hlavní obsah

Zeman ve Francii vzpomínal na legionáře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Prezident Miloš Zeman v pondělí zahájil první oficiální návštěvu Francie ve své funkci. Po slavnostním uvítání u pařížské Invalidovny uctil památku československých legionářů, položil květiny na hrob sovětské disidentky Natalje Gorbaněvské a navštívil Muzeum Čestné legie.

Foto: Karel Čapek, ČTK

Prezident Miloš Zeman se zdraví s francouzskými legionáři při pietním aktu k uctění památky padlých u Památníku československých legionářů v Paříži.

Článek

Část cesty prezidenta se nese ve znamení stoletého výročí začátku první světové války a založení československých dobrovolnických jednotek ve Francii. Na hřbitově Pére Lachaise proto Zeman navštívil Památník československých legionářů.

"Bez boje našich legionářů by nikdy nebylo samostatného Československa," řekl Zeman u památníku s tím, že za svobodu je stále nutné bojovat. V této souvislosti také poznamenal, že "vzniká nové nebezpečí radikálního islamismu".

Součástí pondělního programu Zemana je znovuodhalení opravené pamětní desky u Palais Royal věnované československým dobrovolníkům.

Na hřbitově Pére Lachaise také Zeman položil květiny u hrobu Natalje Gorbaněvské, která společně se sedmi přáteli v srpnu 1968 odvážně protestovala v Moskvě proti okupaci Československa.

Foto: Thibault Camus, ČTK/AP

Prezident Miloš Zeman u hrobu sovětské disidentky Natalje Gorbaněvské na pařížském hřbitově Pére Lachaise

Zeman u hrobu zavzpomínal na loňské setkání s Gorbaněvskou na Pražském hradě, které se odehrálo tři týdny před její smrtí. "Tehdy jsme se shodli a podali si na to ruce, že za 20 let se Rusko, patrně jiné Rusko než dnes, stane členem Evropské unie," řekl Zeman.

Poté navštívil Muzeum Čestné legie, které je věnováno věhlasnému francouzskému řádu Čestné legie. Tím se inspiroval na počátku takzvané první čs. republiky Jiří Stanislav Guth-Jarkovský při tvorbě řádu Bílého lva, nejvyššího vyznamenání udělovaného československými a českými prezidenty. Zeman do Francie přivezl jako dar věrné repliky řádu Bílého lva čtvrtého stupně v civilní i vojenské verzi.

Oficiální Zemanova cesta bude pokračovat v úterý a ve středu. V plánu má vystoupení na česko-francouzském podnikatelském semináři, setkání s francouzským prezidentem Françoisem Hollandem nebo předsedou francouzské vlády Manuelem Vallsem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám