Hlavní obsah

Jen čtyřicet procent bojujících separatistů jsou Ukrajinci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Obvinění ohledně nasazení zahraničních bojovníků na východě Ukrajiny nabývají na síle poté, co byl tento týden zadržen na straně separatistů muž se slovenským pasem. Podle ukrajinského vojenského analytika Dmytra Tymčuka na straně povstalců v Donbasu bojuje nanejvýš 40 až 45 procent Ukrajinců a jejich počet klesá.

Foto: Sergei Karpukhin, Reuters

Španělští dobrovolníci Angel a Rafa prodělávají výcvik v Donbasu. Archivní snímek

Článek

„Dnes se odhaduje, že jen 40 až 45 procent bojovníků jsou obyvatelé Ukrajiny. Zbylí jsou žoldnéři z Ruska (v tomto počtu jsou i občané dalších zemí, kteří prodělali výcvik na území Ruské federace) nebo vojáci Ruské federace,“ uvedl ředitel ukrajinského Centra pro vojenskopolitická studia Tymčuk. Podle něj podíl Ukrajinců v jednotkách separatistů klesá.

Tymčuk dodal, že místní z řad jednotek Doněcké a Luhanské lidové republiky hojně dezertují, a nahrazují je právě cizinci.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

„Současně s tím, jak se zmenšuje území pod kontrolou teroristů, je stále zřetelněji vidět podpora bojovníků ze strany Ruska - nejen lidmi, ale také technikou a zbraněmi,“ dodal Tymčuk. Podpora z Ruska ale podle něj neroste. „Není o moc vyšší, než objem pomoci, který teroristé dostali od Moskvy v červnu nebo v červenci.“

Bez zdrojů doplnil, že podpora z Ruska neskončí: „Současně je jasné, že Rusko v nejbližší budoucnosti neukončí silnou podporu teroristům v Donbasu.“

Foto: Sergei Grits, ČTK/AP

Separatisté u Krasnodonu

Do Luhanska v noci z úterý na středu vjela kolona 150 vozidel, ve které jsou i nákladní vozidla s raketomety Grad. Ukrajinský velitel Ihor Vorončenko uvedl, že v ní jelo na 1200 ozbrojenců, podle něj vojáků ruské armády. Potvrzeno to však není.

Obvinění z nasazení zahraničních žoldnéřů na straně separatistů se objevují pravidelně. Mnozí z jejich velitelů a politických vůdců byli Rusové.

Údajně mají v jejich řadách bojovat i cizinci z dalších zemí. Objevila se fotografie dvou Španělů, kteří jim přijeli pomáhat pod vlajkou republikánského Španělska. Není ale jasné, zde někdy byli nasazeni.

Foto: Sergei Karpukhin, Reuters

Španělští dobrovolníci Angel a Rafa přijeli do Doněcku pod republikánskou vlajkou heslem Neprojdou

Tento týden se objevila zpráva, že byl zadržen cizinec bojující v řadách separatistů, který měl slovenský pas. Zřejmě šlo o Slováka, objevily se ale také informace, že je Srb. [celá zpráva]

Ve středu poradce ukrajinského ministra vnitra přiznal, že padl ukrajinský gardista amerického původu. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám