Hlavní obsah

Ukrajinci zadrželi Slováka bojujícího v řadách separatistů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev
Aktualizováno

Ukrajinská armáda u Doněcku zadržela Slováka bojujícího na straně separatistů. Oznámil to v úterý poradce ukrajinského ministra vnitra Anton Heraščenko. Slovensko informaci zatím nepotvrdilo. Muže, který by byl vůbec prvním občanem EU zadrženým v řadách separatistů, čeká soud.

Foto: Shamil Zhumatov , Reuters

Proruský bojovník na východní Ukrajině. Ilustrační foto

Článek

„Na Ukrajinu prý nepřiletěl jako žoldák, ale z přesvědčení. Jeho tvrzení vyšetřovatelé prověřují,” uvedl Heraščenko a dodal, že o vině zadrženého rozhodne soud.

Muž je držitelem pasu na jméno Miroslav Roháč s rodištěm v Banské Bystrici. Na webových stránkách Netlog.com je zaregistrovaný muž stejného jména z Banské Bystrice. Uvádí na nich, že je mu 30 let a je profesí voják. Server tvnoviny.sk napsal, že redaktorka televize Markíza se s ním v úterý setkala. Konstatuje, že pokud někoho ukrajinská armáda zadržela, určitě to nebyl tento Miroslav Roháč.

Bývalý voják z povolání Miroslav Roháč z Banské Bystrice pro server sme.sk uvedl, že nikdy na Ukrajině nebojoval a konzultuje s právníky, jak očistit své jméno. „Budu to řešit právní cestou. V žádném případě to nejsem já, koho zadrželi,“ řekl.

Podle ruské agentury Interfax Heraščenko na svém facebookovém profilu také napsal, že je Roháč původem ze Srbska. V řadách separatistů bojuje množství Srbů. Agentura DPA ovšem nedávno upozornila, že mezi nimi nechybí ani Češi, Poláci, Bulhaři nebo Lotyši. [celá zpráva]

České ministerstvo zahraničí podle dřívějších vyjádření takové informace nemá.

Slováci informaci prověřují

Ukrajinští vojáci údajného Slováka zadrželi během bojů o železniční depo ve dvacetitisícovém městě Ilovajsk, které leží asi 50 kilometrů východně od Doněcka.

Podle ukrajinských úřadů působil na Ukrajině dva měsíce, přiletěl tam 3. července, a to na kyjevské mezinárodní letiště Žuljany. V oddílu proruských vzbouřenců mu prý byla svěřena obsluha minometu.

Slovenské ministerstvo obrany zatím informace Ukrajinců prověřuje. „Zatím nemůžeme poskytnout bližší informace. Nemůžeme někoho identifikovat pouze na základě jména,“ řekla Novinkám mluvčí slovenského ministerstva obrany Martina Balleková.

Související témata

Foto: Profimedia.cz

Kyjev

Foto: STRINGER, Reuters

Průvod demonstrantů v moskvě

Ani slovenské ministerstvo zahraničních věcí se zatím k zadržení Slováka oficiálně nevyjádřilo. „Tuto informaci zatím prověřujeme,“ řekl Novinkám mluvčí slovenského ministerstva zahraničí Peter Susko.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám