Hlavní obsah

Pamětník vzpomíná, jak Fidel Castro střílel v Tatrách kamzíky

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kubánský vůdce Fidel Castro v roce 1972 lovil ve Vysokých Tatrách kamzíky. V horách strávil tři dny. Podle pamětníka těchto událostí zastřelil dva z těchto přísně chráněných živočichů.

Foto: Revolution Studios, Reuters

Fidel Castro

Článek

O jeho pobytu dodnes kolují doslova legendy. Údajně střílel kamzíky z vrtulníku samopalem škorpion. „Není to pravda. Střílel ze země. Na skolení dvou statných kamzíků mu stačily dva výstřely,“ řekl deníku Nový čas Pavol Žiška (67), pamětník Castrovy návštěvy.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Z lovu se zachovala jediná fotografie, která je uložena v archivu Státních lesů Tatranského národního parku. Přípravy na Castrův příjezd do Tater trvaly celý týden. Komunistickým funkcionářům velmi záleželo na tom, aby si ze Slovenska odvážel jen ty nejlepší zážitky.

„Den před jeho příjezdem jsem byl se svým tehdejším vedoucím na obhlídce terénu. Vybrali jsme jedno místo v Belianskych Tatrách, kde byl velký předpoklad, že se tam kamzíci objeví,“ vzpomíná Žiška.

Stačily mu dvě rány

Když Castro přijel, bylo špatné počasí. Pršelo a nebylo vidět ani na dvacet metrů. Revolucionáře to však neodradilo. Společně s ochrankou a lidmi z Tatranského národního parku se vydal na předem určené místo. „Během cesty bylo stále špatné počasí. Najednou jako na objednávku zafoukal vítr. Jako by se roztáhla opona a ve vzdálenosti asi 200 metrů od nás bylo stádo kamzíků,“ vzpomíná Žiška.

„Castro zmáčknul spoušť a kamzík padl na zem. Smekl jsem před jeho muškou. Kamzík totiž není dvěstěkilogramový jelen,“ dodal. Stádo při prvním výstřelu zmátla ozvěna a rozeběhlo se přímo ke střelci. „Když se přiblížilo na sto metrů, Castro opět vystřelil a skolil dalšího kamzíka,“ uvedl Žiška. Po občerstvení na chatě odjel s doprovodem do prezidentského zámečku v Tatranské Javorině.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám