Hlavní obsah

Rusko zvažuje cílené údery na Ukrajině

Moskva

Moskva zvažuje možnost uplatnit proti Ukrajině ”cílené odvetné údery”, protože v neděli granát vypálený z Ukrajiny zabil 47letého muže a další vážně zranil osmdesátiletou ženu. Uvedl to v pondělí ruský list Kommersant s odvoláním na nejmenovaný zdroj blízký Kremlu. Ruská vojska se podle listu Vedomosti opět soustřeďují u ukrajinských hranic.

Foto: Sergei Pivovarov, ČTK/AP

Ruské obrněné transportéry poblíž hranic s Ukrajinou

Článek

Ruské ministerstvo zahraničí již varovalo, že incident, označený za „agresi”, může mít „nezvratné následky”.

Člověk blízký Kremlu řekl listu, že ruská strana „ví přesně, odkud se střílelo“.  Podle Moskvy střílela ukrajinská armáda z pozice u hraničního přechodu Izvarino, o který bojuje se separatisty.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Zdroj listu Kommersant naznačil i podobu případných odvetných úderů. Nejednalo by se o rozsáhlou operaci, ale o přesně mířené údery na pozice jednotek, které na ruskou stranu pálily: „Naše trpělivost není neomezená,“ uvedl zdroj.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ukrajinská armáda koncentruje své síly kolem Doněcku a LuhanskuVideo: Reuters

Osudný výstřel 

V neděli jeden granát vystřelený z ukrajinského území dopadl na předměstí ruského města Doněck v Rostovské oblasti, které kromě jména nemá nic společného s východoukrajinským velkoměstem Doněck. Explodoval na dvorku domu v Baltijské ulici, kde se nacházel 47letý muž. Další granát vybuchl v sousedním domě, kde vážně zranil 80letou ženu a lehce její dceru. Podle ruských pohraničníků na ruské území přeletělo celkem sedm granátů. [celá zpráva]

Foto: Sergei Pivovarov, ČTK/AP

Ruští vyšetřovatelé v ruském Doněcku, kam dopadly granáty vypálené z Ukrajiny.

„Očití svědci, sledující boj z návrší na ruské straně, popisovali, že se palba vedla z pozic, které jsou několik týdnů obsazeny ukrajinskou armádou,” napsal Kommersant a dodal, že obě strany ukrajinského konfliktu popřely, že by ruské území ostřelovaly. Místo dopadu granátů se nalézá jen pár stovek metrů od ukrajinské hranice, kde leží základna separatistů, pravidelně ostřelovaná ukrajinskou armádou.

Invaze nehrozí

List Vedomosti upozornil, že ruské jednotky se znovu soustřeďují několik kilometrů od hranic s Ukrajinou, jak svědčí záběry z vykládky tanků, samohybných děl a další techniky ve městě Sudža v Kurské oblasti, respektive přesuny motostřeleckých jednotek v Belgorodské oblasti.

Naopak na ukrajinské straně podle experta Michaila Barabanova nezůstaly téměř žádné jednotky, protože většina bojeschopných sil je soustředěna okolo Luhansku a Doněcku.

Experti vylučují, že by Rusko podniklo rozsáhlou operaci proti Ukrajině, která by musela být dlouhodobá a vyžádala by si značné náklady. Moskva by navíc kvůli ní čelila izolaci.

Také ukrajinský ministr zahraničí Pavlo Klimkin uvedl, že se neobává akce Ruska.

Důvodem je, že nejde o první incident v oblasti, 4. července se tam pod palbu dostal televizní štáb ruské stanice a o den později v Rusku explodovaly tři granáty, jeden na parkovišti pohraničníků.

O přechod se bojuje už dva týdny, jde o jedno z posledních míst, přes které se k povstalcům dostávají z Ruska dobrovolníci a další pomoc.

Reklama

Výběr článků

Načítám