Hlavní obsah

Granát vystřelený z Ukrajiny zabil v Rusku muže. Moskva to označila za akt agrese

– Moskva • Aktualizováno

Poprvé od vypuknutí krize na Ukrajině si boje vyžádaly první oběť na ruském území. Minometný granát údajně vypálený ukrajinskou armádou zabil Rusa v malém městečku Doněck nedaleko hranic a těžce zranil dvě ženy. Ruská diplomacie označila incident za akt agrese a varovala před „nezvratnými” důsledky. Ukrajinská armáda odpovědnost za něj popřela.

Foto: Evgeniy Maloletka, ČTK/AP

Vojáci v Doněcku na východě Ukrajiny

Článek

"Ruská strana považuje tuto provokaci za další agresi ukrajinské strany proti suverénnímu ruskému území a občanům Ruské federace," uvedlo ruského ministerstvo zahraničí o protestu předaném Ukrajincům. Incident podle Moskvy svědčí o "krajně nebezpečné eskalaci napětí u rusko-ukrajinských hranic a může mít nezvratné následky".

„Jeden obyvatel zahynul a starší žena utrpěla zranění v důsledku granátu odpáleného z Ukrajiny na obytný dům," napsala agentura Interfax s odvoláním na místní úřady. Osmdesátiletou ženu podle nich srazila tlaková vlna po výbuchu. Na místě působí vyšetřovatelé, kteří případ vyšetřují jako vraždu. Zatím není zřejmé, kdo granát vypálil. Minomety mají ve své výzbroji jak vládní jednotky, tak rebelové. Ukrajinské úřady odpovědnost za útok popřely.

Ukrajinci prý nestříleli  

„Není pochyb, že ukrajinské síly nestřílejí na ruské území. My jsme nestříleli," řekl agentuře RIA Novosti ukrajinský armádní mluvčí Andrij Lysenko.

"Při útoku v neděli ráno zahynul ruský občan narozený v roce 1967," řekl agentuře ITAR-TASS mluvčí oblastní správy Alexandr Titov.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ukrajinská armáda se přeskupuje u DoněckuVideo: Reuters

Výbuch utrhl muži ruku. Jedna z žen byla v těžkém stavu převezena do nemocnice, kde o její život bojují lékaři. Druhou zranila střepina do nohy, uvedla ruská televize s odvoláním na zdravotníky.

Prezidenti se na fotbalovém finále nesetkají

Očekávalo se, že prezidenti obou znesvářených zemí, Petro Porošenko a Vladimir Putin, by se mohli setkat na nedělním finále fotbalového mistrovství světa v Riu de Janeiru. Ale kancelář ukrajinského prezidenta oznámila, že Petro Porošenko vzhledem k situaci ve vlasti nakonec nevyhoví pozvání brazilské hostitelky.

Podle agentury AP prý k "fotbalové diplomacii" Porošenka přemlouvala německá kancléřka Angela Merkelová. Ruské pohraniční město, kde granát dopadl, se jmenuje stejně jako miliónové velkoměsto na východní Ukrajině, tedy Doněck.

Avšak Doněck v Rostovské oblasti podle serveru newsru.com čítá asi 49 tisíc obyvatel a leží naproti Luhanské oblasti, poblíž hraničního přechodu, o který se ještě v pátek bojovalo. Podle ruských pohraničníků je přechod od sobotního večera kvůli ukrajinskému ostřelování uzavřený.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám