Hlavní obsah

Ruští námořníci se přijeli cvičit v ovládání francouzské lodě Mistral

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Saint-Nazaire

Do Francie připlulo v pondělí 400 ruských námořníků, aby se naučili ovládat víceúčelovou výsadkovou loď řady Mistral, kterou Francie vyrobila pro Rusko. V přístavu Saint-Nazaire proti nim demonstrovalo několik desítek zastánců Ukrajiny.

Foto: Laetitia Notarianni, ČTK/AP

Ruská loď Smolnyj ve francouzském přístavu St. Nazaire

Článek

Rusové dorazili do přístavu na palubě válečné lodi Smolnyj. Školit se budou do podzimu, kdy Moskva převezme první z plavidel nazvané Vladivostok. Kvůli prodeji lodí čelí francouzský prezident Francois Hollande kritice. Na padesát lidí demonstrovalo i v přístavu.

„Hollande, odmítáme školení 400 vrahů Putina,“ stálo na jednom  z transparentů. Na dalších byly slogany „Jsme proti kontraktu Mistral” a „Hollande, čest Francie má větší cenu než Mistral”.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Stephane Mahe, Reuters

Dokončovaná vyloďovací loď Sevastopol třídy Mistral ve francouzském přístavu Saint-Nazaire

Francie čelila po anexi Krymu tlaku, aby odstoupila od prodeje dvou výsadkových lodí, které rozhodně nejde označit za obranné. Paříž to navzdory tlaku spojenců neudělala i z důvodů možných pokut a ztráty pracovních míst pro francouzské loďaře, vysvětlil už dřív francouzský prezident Hollande.

Foto: Alexander Demianchuk, Reuters

Francouzská loď Mistral

Podle starších zpráv ruských médií už Moskva za lodě s výtlakem 22 000 tun zaplatila zálohu 700 miliónů eur. Francouzský ministr zahraničí uvedl, že by pokuta za odstoupení od kontraktu činila 1,2 miliardy eur.

Nedávno znepokojení z prodeje zopakoval americký prezident Barack Obama, který vyzval Paříž, aby zmáčkla tlačítko pauza. Výhrady dalo najevo i Polsko.

Lodě na Krymu nebudou

Rusko v pátek popřelo spekulace, že by se domovským přístavem druhé lodě nazvané Sevastopol s plánovaným dodáním v roce 2015 měl stát stejnojmenný přístav na Krymu.  Infrastruktura je pro ně vybudovaná ve Vladivostoku, uvedlo ruské námořnictvo. Tam by měl sloužit Vladivostok. Sevastopol má být zařazen k Baltské flotile.

Moskva ale podle agentury ITAR-TASS připustila posílení Černomořské flotily. Má dostat šest ponorek řady 636.6 a fregaty 11356.

Foto: Laetitia Notarianni, ČTK/AP

Ruská loď Smolnyj přivezla námořníky cvičit se v ovládání lodí třídy Mistral

Výcvik ruských námořníků ve Francii měl původně začít už 1. června, byl ale odložen na 22. června kvůli poškození Smolného při cvičení v Kronštadtu. Pak se termín opět posunul.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám