Hlavní obsah

Česko může kvůli ČEZ zbrzdit Albánii na cestě do EU

Praha/Brusel
Aktualizováno

Česká republika je připravena zablokovat Albánii přidělení statusu kandidátské země Evropské unie kvůli sporu firmy ČEZ s albánským státem. V pondělí to sdělily vysoce postavené zdroje v EU. Albánie loni ČEZ odebrala licenci a firma kvůli tomu vede s Tiranou mezinárodní arbitráž. Evropská komise na začátku června doporučila udělit Albánii status kandidátské země, o kterém má jednat summit EU na konci měsíce.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto.

Článek

Praze se podle zdrojů nelíbí, že rozhovory mezi Albánií a ČEZ ve Vídni nikam nepostupují. Už před časem vyslala Albáncům signál, že by tento spor mohl mít vliv na schvalování přidělení statusu kandidátské země. Ten musí odsouhlasit všech 28 členských zemí Unie.

Albánský regulační úřad odebral loni v lednu společnosti CEZ Shpërndarje licenci a dosadil do jejího vedení státního administrátora, čímž ČEZ ztratil nad společností kontrolu. Česká firma pak v květnu zahájila mezinárodní arbitráž na základě Smlouvy o energetické chartě, kterou ratifikovaly Česko i Albánie a která upravuje ochranu mezinárodních investic v oblasti energetiky. V ní ČEZ požaduje náhradu škody za to, že nebyla ochráněna jeho investice do distribuční společnosti CEZ Shpërndarje.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Česká vláda už dříve postup albánských úřadů kritizovala.

Sobotka: Ochrana investic nás zajímá

Ministerský předseda Bohuslav Sobotka (ČSSD) se v pondělí nechal slyšet, že Česko obecně podporuje rozšíření EU na Balkáně.

"Českou republiku v této souvislosti každopádně bude zajímat otázka ochrany zahraničních investic v Albánii, otázka stability podnikatelského prostřední, otázka boje s organizovaným zločinem," uvedl také.

Každá země, která získá kandidátský status, by podle něj měla splňovat podmínky pro jeho udělení "a nepochybně to budeme zkoumat i v souvislosti s Albánií". Sobotka předpokládá, že český postoj bude na programu některého z příštích zasedání vlády.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám