Hlavní obsah

Albánská CEZ Shpërndarje čelí miliardové arbitráži kvůli vypovězení smlouvy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tirana/Praha
Aktualizováno

Albánská distribuční společnost CEZ Shpërndarje čelí arbitráži o 108,5 miliónu eur (zhruba 2,8 miliardy korun). Důvodem je vypovězení smlouvy o vymáhání dluhů s firmou Debt International Advisory (DIA).

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Podle arbitrážního návrhu uzavřela CEZ Shpërndarje v roce 2010 smlouvu s DIA o vymáhání dluhů od těch zákazníků, kteří po více než 90 dní neplnili své závazky vůči distributorovi. V únoru 2011 společnosti prodloužily platnost smlouvy o další dva roky, na konci října 2011 ale po neshodách CEZ Shpërndarje kontrakt jednostranně vypověděla.

DIA se nyní domáhá vyplacení odměn za úspěšně vymožené dluhy a odškodného za předčasné ukončení kontraktu. O 108,5 miliónu eur bude usilovat při arbitráži, která se povede ve Vídni. Předběžné jednání zástupců obou společností se očekává 15. nebo 19 července.

„Jakékoliv dění v albánské distribuční společnosti, tedy ani žaloby na ní podané, se již ČEZ nijak netýkají vzhledem k tomu, že správu nad společností, včetně všech rozhodovacích pravomocí, převzal v lednu tamní administrátor. Ten je tedy odpovědný za chod společnosti a za veškeré její závazky,“ upozornila mluvčí ČEZ Barbora Půlpánová.

V CEZ Shpërndarje vlastní česká společnost ČEZ od roku 2009 76 procent akcií, zbývajících 24 procent patří albánskému státu. CEZ Shpërndarje po sérii sporů s albánským státem letos v lednu přišla o licenci k distribuci elektřiny. Do čela firmy byl navíc jmenován státní administrátor, čímž ČEZ ztratil nad společností kontrolu.

Česká energetická společnost v reakci na události zahájila proti Albánii arbitráž kvůli zamřené investici. Částka, o níž se arbitráž povede, zatím nebyla vyčíslena.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám