Hlavní obsah

Pražskou dohodu o jaderných zbraních splníme, slibuje Rusko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Rusko i přes rozpory s Washingtonem kvůli ukrajinské krizi dostojí závazkům Dohody o snížení počtu strategických zbraní (START), ve které se spolu se Spojenými státy zavázalo zmenšit jaderný arzenál. V úterý to podle agentury Reuters prohlásil náměstek ruského ministra zahraničí Sergej Rjabkov. V březnu se v médiích objevily spekulace, že Moskva uvažuje o možnosti pozastavit inspekce.

Foto: Právo

Dohodu o omezení strategických zbraní START podepsali v dubnu 2010 v Praze prezidenti USA a Ruska Barack Obama a Dmitrij Medvěděv.

Článek

"Dnes není důvod dohodu neplnit," řekl Rjabkov. Zmíněnou smlouvu, která je označována jako nový START, neboť navazuje na dřívější odzbrojovací dohody, podepsali v Praze v dubnu 2010 americký prezident Barack Obama s tehdejším ruským prezidentem Dmitrijem Medvěděvem. [celá zpráva]

Také šéf odboru pro bezpečnost a odzbrojení na ruském ministerstvu zahraničí Michail Uljanov podle ITAR-TASS řekl, že spolupráce mezi Moskvou a Washingtonem na poli redukce strategických zbraní "nebyla prakticky dotčena".

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

"My jsme v této sféře neuvalili žádné sankce proti USA a američtí partneři proti nám také ne," řekl. Uljanov dodal, že spolupráce v rámci "jaderné pětky" je v zájmu Spojených států.

Mezi pět jaderných velmocí patří vedle USA a Ruska ještě Británie, Francie a Čína.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám