Hlavní obsah

Únosci pozorovatelů OBSE požadují zrušení sankcí EU

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel
Aktualizováno

Vůdce separatistů ze Slavjansku Vjačeslav Ponomarjov podmiňuje rozhovory o propuštění vězněných členů evropské vojenské mise odvoláním sankcí, které Evropská unie vyhlásila proti vůdcům povstaleckých skupin na východě Ukrajiny. Evropská unie v úterý zveřejnila jména dalších patnácti ruských činitelů, jimž zmrazí majetek a zakáže vstup. Kromě ruských politiků na něm jsou i separatisté.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Samozvaný starosta Slavjansku Vjačelav Ponomarjov.

Článek

„Jednání o statusu válečných zajatců obnovíme až tehdy, když Evropská unie tyto sankce odvolá," řekl povstalecký vůdce, který dosud o zadržovaných příslušnících vojenské mise OBSE hovoří jako o „hostech".

Pokud Brusel sankce neodvolá, budou prý slavjanští vzbouřenci evropské vyjednávače ignorovat. „Nedostanou se k nám, dáme jim to na vědomí," prohlásil Ponomarjov. Rozšíření sankčního seznamu EU, který má nyní už 48 jmen, nepřispívá podle něj k dialogu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Samozvaný starosta Slavjansku Vjačeslav Ponomarjov (vlevo) se zadrženými pozorovateli mise OBSE

Pozorovatelé OBSE jsou ve Slavjansku zadržováni od pátku. Je mezi nimi i plukovník české armády. Oficiálně jsou označeni za hosty, ale nemohou Slavjansk opustit.

Seznam EU

Na seznamu lidí, jimž EU zmrazí majetek a zakáže vstup, jsou nově vicepremiér Dmitrij Kozak, náčelník armádního štábu generál Valerij Garsimov a šéf ruské vojenské rozvědky Igor Sergun, ale také proruští vůdci separatistů na Krymu a v Doněcku a Luhansku.

Foto: RIA Novosti, Reuters

Na seznamu Rusů postižených sankcemi je i vicepremiér Dmitrij Kozak (vpravo). Na snímku je prezidentem Vladimirem Putinem.

Je mezi nimi i Igor Strelkov, který vede akce separatistů ve Slavjansku. Podle Unie jde o příslušníka ruské vojenské rozvědky GRU. Ukrajinská média uvádějí, že Strelkov je plukovníkem GRU a jeho skutečné jméno zní Girkin. Podle nepotvrzených informací se podílel na přípravě akce proti evropským vojenským kontrolorům, které zadržují separatisté ve východoukrajinském Slavjansku.

Foto: Profimedia.cz

Igor Strelkov, který vede separatisty ve Slavjnasku

Na seznam se dostal také šéf samozvané Doněcké lidové republiky Andrej Purgin a jeho kolegové Denis Pušilin a Sergej Cyplakov. Sankcemi jsou postiženi i Valerij Bolotov a German Prokopjev, kteří vedou separatistická uskupení v Luhanské oblasti a byli podle EU účastni obsazování úředních budov.

Rusko důrazně odsoudilo rozšíření sankcí vyhlášených Bruselem a obvinilo Evropskou unii, že hraje do karet ukrajinským neonacistům.

Počet Rusů na seznamu EU tak stoupl na 48. Postiženy jsou osoby zodpovědné za akce proti územní celistvosti, suverenitě a nezávislosti Ukrajiny.

Krok avizovala EU už v pondělí, kdy sankce rozšířily i Spojené státy s tím, že jména postižených zveřejní až v úterý. EU zatím postihuje jen jednotlivce, USA i firmy. Velvyslanci EU ale už pracují na modifikaci způsobu, jak sankce právně podložit, aby i Unie mohla v případě nutnosti takový krok učinit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám