Hlavní obsah

Janukovyč žije v Soči, tvrdí ruský tisk

Kyjev/Moskva

Sesazený ukrajinský prezident Viktor Janukovyč, který v únoru uprchl do Ruska po tříměsíčních protestech proti jeho režimu, se prý nachází v ruském černomořském letovisku Soči. Informovala o tom ukrajinská agentura Unian s odvoláním na ruská média.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Uprchlý ukrajinský prezident Viktor Janukovyč

Článek

Podle původních informací měl Janukovyč pobývat v prezidentském sanatoriu Barvicha nedaleko Moskvy. Městečko je tradiční baštou ruské politické elity a mnoho vysokých představitelů země tam má své rezidence. V jedné z přepychových vil se měl nacházet právě i svržený ukrajinský vůdce.

Nyní ale přišla ruská média s novým tvrzením o místě jeho pobytu. Žije prý v poměrně skromných podmínkách v Soči, kde se konaly nedávné zimní olympijské a paralympijské hry. Nemá to tak daleko ani na Ukrajinu, ani do ruského Rostova na Donu, kde v uplynulých týdnech několikrát vystoupil se svým prohlášením.

Ukrajina vydala na svého exprezidenta zatykač, Rusko ale zatím o jeho vydání nepožádala. Pokud tak ukrajinské úřady učiní, Moskva s velkou pravděpodobností jejich žádosti nevyhoví. Janukovyč je totiž v Rusku stále považován za ukrajinského prezidenta, a požívá tudíž imunity. Má navíc možnost požádat o politický azyl, který by zřejmě bez problémů dostal.

Reklama

Výběr článků

Načítám