Hlavní obsah

Důstojník slovenského generálního štábu měl poskytovat informace Rusku

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Důstojník generálního štábu slovenské armády je podezřelý ze špionáže ve prospěch Ruské federace. Televize Markíza s odvoláním na anonymní zdroj uvedla, že major pracuje na odboru mezinárodní spolupráce a v současnosti si čerpá dovolenou.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Major měl přicházet do styku s utajovanými skutečnostmi Evropské unie a NATO. Rusům měl odevzdávat některé citlivé informace. „Svou činnost zvýšil v posledním období, v čase ukrajinské krize,“ uvedla televize.

Markíza tvrdí, že důstojníka už dva roky sledovala vojenská kontrarozvědka. Minulý týden mu byly zadrženy pracovní dokumenty a služební notebook.

„Můžeme ubezpečit, že příslušné složky ministerstva obrany dlouhodobě a odpovědně monitorují všechny bezpečnostní hrozby, které by mohly ohrozit nebo narušit obranyschopnost naší země,“ uvedla mluvčí slovenského ministerstva obrany Martina Balleková.

Případ se má dostat do branně-bezpečnostního výboru slovenského parlamentu. Opoziční poslanec a bývalý ministr obrany Martin Fedor uvedl, že požádá současného ministra obrany Martina Glváče o předložení příslušné zprávy.

„Dlouhodobě se mluví o pronikání cizích zpravodajských služeb do ústředních orgánů státní správy. Je to nebezpečná, zakázaná a ilegální činnost. V atmosféře zvýšeného neklidu, v souvislost s ukrajinskou krizí, je toto nebezpečí o to větší,“ dodal Fedor.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám